GeitTeken vormen nauwelijks een infectiebron voor Q-koorts. Dat heeft een onderzoek van de Wageningen Universiteit en het RIVM vastgesteld. De schuldige bacterie Coxiella burnetti wordt voornamelijk door de lucht verspreid, maar er was een vrees dat mensen mogelijk ook besmet konden raken via deze parasieten.

In het onderzoek zijn bijna drieduizend teken onderzocht. Zeker veertig tekensoorten kunnen geïnfecteerd raken met de bacterie, maar toch is er eigenlijk geen geval bekend waarin een mens de Q-koorts opgelopen heeft van een tekenbeet. Uit het onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Zoonoses and Public Health, bleken er in Nederland nauwelijks teken te vinden die met de bacterie zijn geïnfecteerd. Op een groep teken die in contact geweest zijn met gevaccineerde schapen kwam bij een handvol de bacterie wel voor, maar deze was na drie maanden niet meer meetbaar aanwezig. Daarmee concludeerden de wetenschappers dat de kans op besmetting met Q-koorts via teken verwaarloosbaar is.

Ondertussen lijkt ook de epidemie onder controle te zijn. In 2011 waren er volgen het RIVM 82 mensen met Q-koorts, waarmee dat aantal lager ligt dan in het jaar voor de eerste uitbarsting, 2007.

Bron: Groene Ruimte