Hondenbezitters zijn de gebeten hond. Al vele eeuwen lang. Als enige huisdierbezitter betalen zij in de meeste gemeenten van Nederland belasting over hun dier. Sommige gemeenten zijn reëel. Zij zetten geïnde gelden in voor ‘honddoeleinden’. Netjes onderhouden losloopgebieden, opruimbakken, et cetera. De meeste gemeenten echter, gebruiken het extra geld dankbaar voor algemene zaken.

Gebeten hond bijt terug
Foto: moggierocket via Compfight cc

Mede-inwoners van de gemeente moeten hondenbezitters dus eigenlijk eens hartelijk bedanken. Dankzij hen kunnen ze in het zonnetje op een bankje zitten onder een pas gesnoeide boom. Of een avondje naar een buurtevenement. Of kijken naar een nieuw geplaatst gemeentelijk kunstwerk.

Dat kunstwerk kan wel eens het laatste zijn dat mede door hondenbezitters wordt bekostigd. Een hondenbezitter in het zuiden van het land is er namelijk klaar mee. Hij heeft zijn gemeente voor het gerecht gedaagd. De rechter geeft hem gelijk. Hondenbelasting mag niet gericht zijn op het verkrijgen van algemene inkomsten voor de gemeenten. Niet vreemd als je er nuchter naar kijkt. Over het bezit van een kat of paard wordt immers ook geen heffing betaald. Terwijl katten notoire speeltuinpoepers zijn en daarbij ook nog eens een nare parasiet op kinderen kunnen overdragen. Om over de grootte van de paardenhoop op straat nog maar niet te spreken. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben voor het opruimen van rommel. Of het nu straatvuil, paardenpoep, kattenpoep of hondenpoep betreft. Wie rommel maakt, moet opruimen.

Verantwoorde hondenbezitters doen dat. Zij zijn ‘braaf’. Zij ruimen keurig de rommel van hun hond op én ze betalen hondenbelasting zonder te klagen. Ze wandelen soms een uur met een warme drol in hun jaszak. Omdat er geen vuilnisbak te bespeuren valt. Het is de brave hondenbezitter die de gebeten hond is.

Ik ben benieuwd of de Hoge Raad de braven der wereld eindelijk eens gaat belonen. Met een verplichte inzet van hondenbelasting voor honddoeleinden of met een afschaffing ervan. Daar lusten de honden wel brood van!

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming.nl ©PiepVandaag.nl