Op 11 Maart 2011 werd Japan getroffen door ongekende rampen. Ter herdenking van de rampen en de gevolgen die vandaag de dag nog steeds de levens van vele mensen en dieren uit de regio Fukushima beïnvloeden, organiseren Hope Step Japan en stichting Animal Rights for Japan op 9 maart 2013 een evenement. Van 13:00 tot 20:00 uur zijn in de Mediamatic Fabriek, VOC-Kade 10, 1018LG te Amsterdam toespraken, optredens en exposities te zien en te beluisteren.

Varken Fukushima
Een varken wandelt door een verlaten straat in de spookstad Namie, niet ver van de kerncentrale Fukushima dai-ichi. Foto: Hiroshi Hoshi

De hele dag door worden er toespraken gehouden door mensen die nauw betrokken zijn bij Fukushima, die de ramp van dichtbij hebben meegemaakt, of die het debat over duurzame alternatieven voor kernenergie in Japan willen openen. Japanse artiesten zullen zorg dragen voor optredens met muziek, dans en zang. Tevens zullen in de ruime hal van de Mediamatic Fabriek diverse foto-exposities te zien zijn.

Niet alleen mensen leden onder de ramp; ook veel dieren werden het slachtoffer van de rampen en hun nasleep. Op 12 maart 2011 (één dag na de aardbeving en tsunami) moesten bewoners in een straal van 20km rond de beruchte Fukushima dai-ichi kerncentrale noodgewongen hun huizen verlaten en veel van hun bezittingen (vaak ook hun dieren) achterlaten. In april 2011 werd de evacuatiezone uitgeroepen tot verboden gebied. Dit werd een jaar later uitgebreid met het plaatsje Iitate (40km van de kerncentrale).

Sindsdien zijn twee jaar verstreken. Wat is er van deze dieren geworden? Konden de dieren die waren achtergebleven in de evacuatiezone herenigd worden met hun baasjes? En wat is er gebeurd met het al het vee, de 3.400 koeien, 31.500 varkens, 630.000 kippen en 100 paarden? De foto-expositie De dieren van Fukushima, samengesteld door stichting Animal Rights for Japan, geeft een beeld van de huidige situatie van de dieren, wiens leven drastisch veranderd is door de nucleaire ramp van Fukushima.

De entree kosten van 5 euro per persoon (gratis tot 12 jaar) worden ingezet om de overlevende kinderen uit het gebied te helpen aan een nieuwe toekomst.

Persbericht Animal Rights For Japan