Groot alarm in Japan. In de omgeving van de kerncentrale in Fukushima is een extreem hoge straling gemeten bij een tank met radioactief water. De autoriteiten zeggen dat de waardes maar liefst achttien keer hoger liggen dan eerder werd gedacht.

Fukushima kernreactor 3 straling

De Japanse energiemaatschappij Tepco liet vorige week al weten dat er radioactief water de grond in was gelekt vanuit een opslagtank. Na metingen blijkt de straling zo sterk dat deze, als iemand er vier uur aan zou worden blootgesteld, dodelijk is.

Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een aardbeving, waarop een flinke tsunami volgde. Dit resulteerde vervolgens in een nucleaire ramp. Vandaag de dag is de regio in een straal van 20 kilometer rondom Fukushima afgesloten. Dorpen zijn door mensen verlaten, soms halsoverkop, daarbij hun huisdieren achterlatend.

De Japan Earthquake Animal Rescue and Support (JEARS) zet zich in om honden, katten en andere achtergelaten huisdieren op te sporen, te vangen en te verzorgen.

Het werk van JEARS wordt voornamelijk gedaan door vrijwilligers die het getroffen gebied ingaan, ook de nucleaire zone. Hier gaan ze, al dan niet op verzoek van eigenaren, op zoek naar achtergelaten huisdieren, waarvan er naar schatting nog zo’n vijf- tot tienduizend rondlopen.

In Amsterdam werd vorig jaar oktober een bijzondere tentoonstelling met aangrijpende beelden georganiseerd over deze achtergelaten dieren en de vrijwilligers die er bewust voor kiezen hun gezondheid op het spel te zetten om deze dieren te redden.

De achtergelaten dieren van Fukushima straling
De achtergelaten dieren van Fukushima | Foto: Yasusuke Ota

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl