Het Internationaal Energie Agentschap(IEA) waarschuwt in haar rapport ‘World Energy Outlook’ dat de aarde in hoog tempo opwarmt. Boosdoener is het opstoken van olie, gas en kolen. De maatschappij doet veel te weinig om klimaatverandering tegen te gaan, vindt zij.

aarde
Foto: Erwin Vermeulen

Elk jaar brengt het IEA de diverse soorten energie in kaart en wijst de maatschappij op de gevolgen daarvan. In het nieuwe rapport waarschuwt zij voor een doemscenario waarbij de aarde met gemiddeld 3,6 graden opwarmt.

Tijd voor actie

Joris Wijnhoven, campagneleider klimaat en energie vertelt:

“Klimaatwetenschappers waarschuwen al langer dat de limiet van twee graden opwarming van de aarde steeds moeilijker te halen is. Nu het IEA zo’n harde uitspraak doet, is het hoog tijd voor actie: laat de olie bij de Noordpool zitten, luister niet naar kolenbedrijven die klagen over hun rendement, maar zet de oren open voor de Filipijnse onderhandelaar die de wereld smeekt om de kans op natuurrampen niet verder te vergroten en daar nu zelfs voor in hongerstaking is”.

Eigenbelang kolengiganten

Volgens Wijnhoven staat de boodschap van de Filipijnse onderhandelaar Yeb Saño linea recta tegenover grote bedrijven als RWE/Essent en Vattenfall (NUON). Deze grote bedrijven denken slechts aan één ding: geld verdienen.

“Slachtoffers van klimaatverandering die schone energie eisen versus kolengiganten die hun eigen belang boven dat van iedereen stellen”, aldus Wijnhoven.

Bron: Greenpeace.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven