Tijdens de arrestatie afgelopen weekend van maffiabaas Lon Balint, beter bekend als Nutu Camataru, deed de politie in Roemenië een sensationele ontdekking. Camataru, die ook wel de Pawnbroker genoemd wordt, staat bekend om zijn interesse in exotische dieren. Hij bleek een illegale privédierentuin te bezitten, waarin onder meer vier leeuwen (een mannetje, een vrouwtje en twee welpen) en twee berenwelpen zaten. In een poging om een snelle en passende oplossing te vinden voor de dieren, namen de autoriteiten contact op met experts van Vier Voeters. Besloten werd om de dieren tijdelijk in een dierentuin in Bucov te plaatsen, waarna naar een permanente oplossing kan worden gezocht.

leeuw
Foto: Vier Voeters

Op de ochtend van het transport verdoofden medewerkers van Vier Voeters de dieren en deden ze uitgebreid medisch onderzoek. De vier leeuwen en de twee berenwelpen van 6 maanden oud werden vervolgens naar de Bucov dierentuin verplaatst, in kratten speciaal gemaakt voor transport van wilde dieren. “De redding ging erg goed, zonder enige complicaties”,  zegt Vier Voeters-dierenarts Ovidiu Rosu. “Slechts enkele minuten nadat de dieren ‘s middags in het verblijf werden geïntroduceerd, begonnen de berenjongen al te spelen en fruit te eten, wat een goed teken is”.

De zes dieren zitten nu in quarantaine en blijven de komende zes weken in de Bucov dierentuin. De resultaten van het bloedonderzoek zullen laten zien of de dieren gezond zijn. “De dieren leken in goede gezondheid, maar werden natuurlijk niet in een geschikte omgeving gehouden. Er waren geen officiële documenten of medische gegevens. We zijn daarom blij met de snelle reactie van de autoriteiten in dit geval”, zei Kuki Barbuceanu, projectcoördinator van Vier Voeters in Roemenië.

Vier Voeters werkt nu aan een duurzame oplossing, samen met het Roemeense Ministerie van milieu en interne zaken. Er wordt gekeken of de leeuwen terecht kunnen in Lionsrock, het opvangcentrum voor grote katachtige van Vier Voeters in Zuid-Afrika. De beren kunnen misschien naar één van de vier berenopvangcentra van Vier Voeters.

Bron: persbericht Vier Voeters