Eend Buttercup kan weer lopen dankzij een prothesevoetje, gemaakt met een 3D-printer. Het linkervoetje van het dier stond achterstevoren, waardoor hij niet normaal kon waggelen. Watervogelopvang Feathered Angels in Tennessee (Verenigde Staten) vroeg hulp aan NovaCopy, een 3D-printbedrijf.

Buttercup - 3d-prothesevoetje
Buttercup met prothese | Foto: incoming.futuremanufacturing.net

High-tech ledemaat

Mike Garey, eigenaar van de watervogelopvang, wist dat Buttercup het met zijn gehandicapte voetje niet zou redden.

‘Als hij buiten aan de wandel was, begon zijn pootje gelijk te bloeden.’

Een dierenarts amputeerde het voetje en Garey onderzocht de mogelijkheden voor een 3D-prothese, vanwege de precisie. Zo kwam hij terecht bij NovaCopy.

Goed uit de voeten

Het Amerikaanse bedrijf printte gratis een siliconen prothese voor Buttercups linkerpoot. Het voetje past over een nylon sok en is weliswaar niet zo flexibel als het echte werk, maar Buttercup loopt nu in ieder geval makkelijker en meer als een eend. Ook zwemmen gaat eenvoudiger.

Eindeloze mogelijkheden

Dit project is een voorbeeld van de enorme mogelijkheden met 3D-printing, waaronder protheses. Eén van de eerste succesvolle 3D-protheses was de implementatie van een geprinte titanium onderkaak bij een hoogbejaarde vrouw in het Orbis MC in Sittard in 2011.

Bron ©PiepVandaag Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.