Gangetic DolphinDe Gangesdolfijn is één van vier soorten rivierdolfijnen. De andere drie soorten komen voor in de Yangtze rivier in China, de Indus in Pakistan en de Amazone in Zuid-Amerika. De Gangesdolfijn  komt voor in India, Nepal en Bangladesh. Hij is blind: door middel van echolocatie (sonar) vindt hij zijn weg in de rivier en vangt hij zijn prooi. In de Ganges in India komen ongeveer 2000 Gangesdolfijnen voor. Ze zijn zeldzaam; vroeger kwamen ze in alle Indiase rivieren voor, maar door verschillende oorzaken zijn ze sterk in aantal achteruitgelopen: door zandwinning en door de sterke toename van landbouw aan de rivieroevers, waardoor veel water aan de rivier wordt onttrokken en er veel pesticiden in het water terecht komen.

Gangesdolfijnen zijn door de IUCN (International Union for Conservation of Nature) tot bedreigde diersoort verklaard.

Momenteel ontwikkelt een aantal natuur- en milieuorganisaties in India programma’s om de Gangesdolfijn te redden. Hierbij zijn ook jongeren betrokken.

Video van het WNF

Bron


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.