2013 begint met een gruwelijk ontdekking: zo’n 18.000 haaienvinnen liggen te drogen op het dak van een bedrijf in Hong Kong. Het vlees van de gedroogde vinnen wordt gebruikt voor haaienvinnensoep, het prutje dat voor veel Aziaten een statussymbool is en door de enorme vraag de haaienpopulatie ernstig bedreigt.

Haaienvinnen
Foto: Wikimedia Commons

Haaienvinhoofdstad
Vroeger legden handelaren de vinnen te drogen op straat, maar nu hebben ze een betere plek gevonden: het dak. Hier liggen de vinnen bovendien uit het zicht van milieu-activisten. Toch is deze enorme vangst vorige week ontdekt in Hong Kong, door sommigen de haaienvinhoofdstad van de wereld genoemd.

Prijzige delicatesse
Haaienvinnensoep wordt beschouwd als een delicatesse in Azië. De vraag naar vinnen is enorm door de economische vooruitgang in dit werelddeel, wat de prijs opdrijft . Een kom van deze soep kan wel 83 euro kosten en een vin gaat voor zo’n 460 euro per pond over de toonbank in Hong Kong.

Wreedheid
Ontvinnen van haaien gebeurt op een gewetenloze manier: de vissers hakken de vinnen van meestal nog levende haaien af en gooien de zwaargewonde dieren halfdood terug de zee in. De dieren hebben geen overlevingskans, omdat ze zonder vinnen niet kunnen zwemmen. De haaienvinnenindustrie kost elk jaar aan bijna 100 miljoen haaien het leven. Ter vergelijking: elk jaar
worden wereldwijd zo’n 5 mensen door haaien gedood.

Bronnen: Daily Mail, CNN, Planet Green ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde