VIER VOETERSVier Voeters brengt zes circustijgers naar opvangcentrum in Zuid-Afrika

Vorige week bracht de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters zes tijgers van het Duitse circus ‘Starlight Fischer‘ naar Lionsrock, het opvangcentrum voor grote katachtigen in Zuid-Afrika. De dieren hebben de lange vlucht van Frankfurt naar Johannesburg goed doorstaan, en kunnen nu hun nieuwe thuis verkennen – waar ze een zo natuurlijk mogelijk leven kunnen leiden zonder kunstjes.

Tijgers opgehaald bij circus - circustijgers
Tijgers opgehaald bij circus | Foto: Vier Voeters | Mihai Vasile

De zes tijgers werden geboren in Duitse circussen en kwamen als jonge welpjes bij circus Starlight terecht. Ze werden getransporteerd in circuswagons van 25m2 en wanneer het circus in een stad aankwam, hadden de dieren om de beurt toegang tot een buitenverblijf.

“Deze omstandigheden zijn ongeschikt voor de behoeften van deze dieren”, legt wilde dierenexpert Thomas Pietsch van Vier Voeters uit, die de overplaatsing van de tijgers begeleidde.

Tijgers in gevangenschap hebben ruime verblijven nodig, met mogelijkheden om zich terug te trekken, te zwemmen en te klimmen. Circussen kunnen deze omstandigheden niet bieden doordat ze regelmatig op reis zijn.

Tijger in transportkist - circustijgers
Tijger in transportkist | Foto: Vier Voeters | Mihai Vasile

Na maandenlang overleg slaagde Vier Voeters en de verantwoordelijke veterinaire autoriteit erin het circus te overtuigen om hun tijgers over te dragen.

“We zijn verheugd over het besluit van circus Starlight en vragen andere circussen dit voorbeeld te volgen”, zegt Thomas Pietsch. Er blijft één zorg over, omdat Circus Starlight zijn zevende tijger houdt, de tweejarige Zaila. Pietsch: “Zij werd met de fles grootgebracht en treedt nog steeds op in het circus. Helaas konden we het circus niet overhalen van haar ook afstand te doen. We hopen dat het circus in de toekomst van gedachten verandert.”

In Nederland worden nog steeds wilde dieren in het circus gehouden, maar niet lang meer.  Vorige week kondigde staatssecretaris Dijksma aan het ontwerpbesluit voor het verbod op wilde dieren in circussen in het voorjaar van 2014 naar de Tweede Kamer te sturen. Vier Voeters maakt deel uit van de dierenwelzijnsvereniging Wilde Dieren de Tent Uit en hoopt dat dit verbod zo spoedig mogelijk in werking treedt. Pietsch:

“Het houden van niet gedomesticeerde dieren, zoals olifanten, giraffen en grote katachtigen, gaat gepaard met dierenleed omdat ze in het circus hun natuurlijke gedrag niet kunnen uiten. Opvangcentra zoals Lionsrock bieden een oplossing voor dit probleem.”

Aankomst tijger in Lionsrock - circustijgers
Aankomst tijger in Lionsrock | Foto: Vier Voeters | Mihai Vasile

In een paar weken zullen de zes tijgers van circus Starlight van het gewenningsverblijf overgebracht worden naar hun definitieve verblijven. Met de komst van deze tijgers leven er nu 82 leeuwen en 14 tijgers samen met zebra’s, gnoes, paarden en antilopen in Lionsrock, het 1,250 hectare tellende opvangcentrum voor wilde dieren nabij Bethlehem in Zuid-Afrika.

Persbericht Vier Voeters