Een drijvende vuilnisbelt ter grootte van de Amerikaanse staat Texas nadert de Amerikaanse westkust. Dit blijkt uit een nieuw rapport van de National Oceanic and Atmospheric Administration. Het afval is afkomstig uit Fukushima, Japan. Sinds de tsunami in 2011 drijft de immense hoeveelheid afval in zee.

Afval na tsunami
Een onvoorstelbare hoeveelheid van dit soort afval drijft nu in de Stille Oceaan | Foto: U.S. Pacific Fleet via photopin cc

Het grootste gedeelte van het ‘toxic monster’, zoals de Amerikaanse media het noemen, drijft zo’n 2.700 kilometer van de kust tussen Hawaï en Californië en is zo groot als de staat Texas. Verder drijven er nog miljoenen tonnen afval verspreid over de Stille Oceaan. Als al het afval verder samensmelt zal het een gebied groter dan de Verenigde Staten beslaan en meer dan vijf miljoen ton wegen.

De drijvende vuilnisbelt bevat boten, huizen, elektronische apparatuur en consumptiegoederen die na de tsunami van 2011 in de oceaan zijn terechtgekomen. De voortgang van het afval blijft volgens het rapport onvoorspelbaar. Experts verwachten dat het in de komende jaren tussen Alaska en Hawaï zal aanspoelen.

Volgens schattingen van het Japanse ministerie van Milieu is zo’n vijf miljoen ton afval in zee terechtgekomen. Twee derde daarvan is volgens het ministerie op de zeebodem beland. De rest drijft in de Stille Oceaan.

Bron: Indpendent, De Morgen ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor