Deze week kreeg staatssecretaris Dijksma meer dan 1000 enveloppen met stro op haar bureau. De ongebruikelijke post was de ‘oogst’ van een opmerkelijke actie van Compassion in World Farming (CIWF).

Stro voor varkens
Foto: CIWF

In 5 Nederlandse steden vroegen vrijwilligers van CIWF aan voorbijgangers om stro naar de staatssecretaris van landbouw te sturen om haar te vragen ervoor te zorgen dat alle varkens stro in de stallen krijgen. In strijd met de wet leven de meeste varkens in Nederland namelijk in kale hokken zonder enige afleiding. De dieren vervelen zich een ongeluk en er is daardoor een grote kans dat ze in elkaars staart bijten. De ‘oplossing’ die de vee-industrie hiervoor heeft, is het standaard afknippen van biggenstaarten. Een praktijk die eveneens door de wet verboden is maar overal in Europa oogluikend wordt toegestaan.

Stro is niet alleen belangrijk voor het welzijn van de dieren. Volgens wetenschappelijk onderzoek is het ook onmisbaar om staartbijten,en dus het afknippen van staarten, tegen te gaan. Daarom verplichten de Europese en Nederlandse regels varkenshouders al langer dan 10 jaar hun dieren stro of vergelijkbaar strooisel te geven.

“Het allerminste dat we aan de regering en de varkenshouders kunnen vragen is wel dat de regels die bedoeld zijn om het welzijn van varkens te verbeteren 100% worden nageleefd” zegt Geert Laugs van CIWF. “Daarom voeren we hier ook in heel Europa actie voor. Maar natuurlijk willen we nog veel meer: Een veel diervriendelijkere veehouderij, die dieren met respect behandelt en hen de mogelijkheid biedt op een dierwaardig leven”.

Bron: CIWF ©PiepVandaag.nl