Dolfijnen behoren niet in gevangenschap

Op zaterdag 27 april 2013 vindt er een publieksvriendelijke demonstratie plaats bij het Dolfinarium in Harderwijk. De demonstratie start om 9.30u en eindigt om 15.00u. Het beoogde doel van de demonstranten is bezoekers aan het dolfinarium een andere kijk te geven op het houden van dolfijnen in gevangenschap. De demonstratie is georganiseerd op persoonlijke titel van een elftal initiatiefnemers.

Dolfinarium Harderwijk
Foto: Wikimedia Commons

Rondjes zwemmen in een betonnen badkuip en circustrucjes doen in ruil voor dode vis. Het werken met en het conditioneren en in gevangenschap houden van dolfijnen in dolfinaria, is niet meer van deze tijd. Dolfijnen zijn zeer intelligente en sociale dieren met zelfbewustzijn. Er zijn zelfs wetenschappers die van mening zijn dat deze zeezoogdieren moeten worden gezien als ‘nietmenselijke personen’ die een eigen grondwet zouden moeten hebben. Ondertussen worden deze dieren opgesloten in (te) kleine, betonnen bakken waarin ze knettergek worden van het weerkaatsen van hun eigen sonar. Het water wordt vanwege hygiënische redenen bovendien vermengd met chloor; rampzalig voor de huid en de ogen van de dieren. In het wild gebruiken dolfijnen de sonar tijdens verkenningstochten en de jacht. Ze leven in hechte en complexe (familie)groepen en leggen iedere dag grote afstanden af.

“In deze natuurlijke behoeften van dolfijnen kan een dolfinarium onmogelijk voorzien”, aldus één van de initiatiefnemers van de demonstratie.

Moderne slavernij
Binnen Europa verdwijnen steeds meer dolfinaria. Harderwijk is wat de demonstranten betreft het volgende dolfinarium dat zijn deuren definitief sluit. Het houden van dolfijnen in gevangenschap is een moderne vorm van slavernij. Dit staat gelijk met het exploiteren van wilde dieren in het circus. Een Nederlandse wet die dat moet tegengaan, is in de maak. ‘Een leven in het circus is dierenmishandeling’, oordeelt onze regering. Zoals ook veel mensen zich realiseren dat stierengevechten en optredens van dansende beren gepaard gaan met dierenleed. Bij dolfijnenshows is dat helaas veel minder duidelijk. Een dolfijn heeft altijd een glimlach op zijn gezicht, zelfs als het dier pijn heeft of verdriet ervaart. De demonstranten hopen van harte dat de Nederlandse regering ook het dolfinarium onder de aanstaande wet zal scharen. Een dolfinarium is niets meer dan een circus met een piste van water.

Bron: Persbericht