Publieksvriendelijke demonstratie bij Dolfinarium Harderwijk

Dolfijnen behoren niet in gevangenschap

Op zaterdag 27 april 2013 vindt er een publieksvriendelijke demonstratie plaats bij het Dolfinarium in Harderwijk. De demonstratie start om 9.30u en eindigt om 15.00u. Het beoogde doel van de demonstranten is bezoekers aan het dolfinarium een andere kijk te geven op het houden van dolfijnen in gevangenschap. De demonstratie is georganiseerd op persoonlijke titel van een elftal initiatiefnemers.

Dolfinarium Harderwijk

Foto: Wikimedia Commons

Rondjes zwemmen in een betonnen badkuip en circustrucjes doen in ruil voor dode vis. Het werken met en het conditioneren en in gevangenschap houden van dolfijnen in dolfinaria, is niet meer van deze tijd. Dolfijnen zijn zeer intelligente en sociale dieren met zelfbewustzijn. Er zijn zelfs wetenschappers die van mening zijn dat deze zeezoogdieren moeten worden gezien als ‘nietmenselijke personen’ die een eigen grondwet zouden moeten hebben. Ondertussen worden deze dieren opgesloten in (te) kleine, betonnen bakken waarin ze knettergek worden van het weerkaatsen van hun eigen sonar. Het water wordt vanwege hygiënische redenen bovendien vermengd met chloor; rampzalig voor de huid en de ogen van de dieren. In het wild gebruiken dolfijnen de sonar tijdens verkenningstochten en de jacht. Ze leven in hechte en complexe (familie)groepen en leggen iedere dag grote afstanden af.

“In deze natuurlijke behoeften van dolfijnen kan een dolfinarium onmogelijk voorzien”, aldus één van de initiatiefnemers van de demonstratie.

Moderne slavernij
Binnen Europa verdwijnen steeds meer dolfinaria. Harderwijk is wat de demonstranten betreft het volgende dolfinarium dat zijn deuren definitief sluit. Het houden van dolfijnen in gevangenschap is een moderne vorm van slavernij. Dit staat gelijk met het exploiteren van wilde dieren in het circus. Een Nederlandse wet die dat moet tegengaan, is in de maak. ‘Een leven in het circus is dierenmishandeling’, oordeelt onze regering. Zoals ook veel mensen zich realiseren dat stierengevechten en optredens van dansende beren gepaard gaan met dierenleed. Bij dolfijnenshows is dat helaas veel minder duidelijk. Een dolfijn heeft altijd een glimlach op zijn gezicht, zelfs als het dier pijn heeft of verdriet ervaart. De demonstranten hopen van harte dat de Nederlandse regering ook het dolfinarium onder de aanstaande wet zal scharen. Een dolfinarium is niets meer dan een circus met een piste van water.

Bron: Persbericht

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Trainer, je gaat er vanuit dat mensen die tegen het Dolfinarium zijn, verder niks doen. Er zijn genoeg organisaties bezig met voorlichting en ik ben het niet met je eens dat je daarvoor naar dieren in gevangenschap moet zien die een kunstje doen ter vermaak. En ja, als je consequent bent ligt er uiteraard ook geen kip op je bord (of welk dier dan ook).

 2. Ohja.. En wij trainers gebruiken alleen maar POSITIEVE TRAINING, al zal er vast een paar bedrijven zijn die dat niet doen, maar zo ook gebeurt dit niet goed met het kippetje op je bord.. Je weet ook niet hoe dit dier is behandeld

 3. Jullie gaan hier allemaal erg de mist in. Dolfijnen voor vermaak van de mens? Wist je dat zonder sea world de mens de orka aan het afslachten was en dankzij sea world is dit gestopt door observatie en research in hun park? Wist je ook dat wij de wereld aan het verkloten zijn en dat door (JULLIE) 10000 dolfijnen dood gaan. Misschien voor JOU is het genoeg om ze in het wild te zien en dan weet je hoe bijzonder ze zijn maar voor HEEL VEEL mensen is dit pas te zien wanneer ze in aanraking komen met deze dieren of wanneer ze zien hoe slim ze zijn en zelfs nog slimmer dan de mens door dingen te kunnen die ook mensen kunnen eoen. WIJ zijjn iedere dag bezig om mensen bewust te maken waarom deze dieren zo speciaal zijn en waarom we ze moeten beschermen in het wild. Want je kunt wel boos of tegen dolfinaria zijn, maar je kunt beter boos op je buurman of JEZELF zijn door elke dag dolfijnen te dood in t wild door plastic en overbevissing. DUSJA op dit moment hebben dolfijnen het beter in gevangeschap, aangezien ze hier meer liefde, eten, zorg en RESPECT krijgen, terwijl diegene in het wild moeite hebben om te overleven.

 4. Beste Rogier,

  Asielen zijn er niet om dieren op te sluiten maar om ze tijdelijke opvang en verzorging te bieden.
  Kleine kooien zijn daar trouwens verboden, hiervoor staan richtlijnen in het honden en kattenbesluit 1999 (deel van het gwwd) waar asielen zich aan hebben te houden.

  Deze actie is niet tegen dolfijnenopvang maar tegen de opsluiting van dolfijnen (en andere wilde dieren) voor commerciële doeleinden. Dierenleed dus voor publieksvermaak voor commercieel gewin.
  En dierentuinen maken zich hier inderdaad ook vaak aan schuldig. Dieren worden ook daar gevangen gehouden om bekeken te worden, en ook dat kan niet zonder dierenleed. Wellicht steunen veel (objectieve) mensen die hier komen ook acties daartegen. Een groot verschil met een Circus of Dolfinarium is wel de mate waarin dieren trucjes moeten leren; het leren van trucjes is meestal zacht uitgedrukt een zeer dieronvriendelijk proces. De toename van dit soort acties gaat hand in hand met de bewustwording van dierenwelzijn in onze samenleving, maar we zijn er nog niet.
  Dus als je het ook een schande vind dat dieren moeten lijden voor menselijk vermaak, doe dan hier aan mee en laat je stem horen bij deze en toekomstige acties.

 5. Rogier S. zegt:

  Ik ben het ermee eens dat sommige dieren (in het algemeen) een te klein hok/leefruimte hebben.
  Maar als je het Dolfinarium gaat verbieden moet je als je objectief bent ook alle dierentuinen verbieden.
  (en als je helemaal gaat kijken naar gevangenschap en kleine hokken ook asielen)
  Het zou mooi zijn als er ipv kritiek ook oplossingen komen.

  Want stel je voor, we sluiten alle dierentuinen enzo, waar doen we de dieren heen die er nu leven?
  terug naar het wild gaat niet want daar zijn ze binnen no-time dood.

  En wat te doen met bijv dolfijnen die aanspoelen? Moeten we dan ze gewoon terug in de zee duwen en hopen dat ze voor ze dood gaan hun familie terugvinden?

  Kritiek geven is makkelijk, maar zonder oplossingen komen we nergens.
  Zie dit aub niet als een aanval op natuurorganisaties of jullie, want ik bedoel dit echt als vraag. En zou dus ook graag een professioneel antwoordt zien/krijgen.

 6. Barbara zegt:

  Als je hier bij kunt zijn, ZEKER doen!! Wilde dieren worden binnenkort verbannen uit het circus, maar ondertussen mag het dolfinarium lekker door gaan met het vertonen van deze zielige shows!! En laten we aub niet vergeten wat ze met Johanna de Bultrug gedaan hebben. Volgens Lenie ‘T Hart heeft het dier verschrikkelijk moeten lijden voordat het slaapmiddel dat door het dolfinarium is toegediend begon te werken. Tot slot zou ik ook nog willen herinneren aan orka Morgan. Eerst opvangen en zeggen, ze is een goede kandidaat voor vrijlating, maar haar dan vervolgens verkassen naar een ander zeedierenpark dat ook nog eens banden heeft met Sea World!!! Dit heeft niets meer te maken met EDUCATIE, eerder met GELD verdienen!!

 7. En wat dacht je van de gore en kleine ruimte voor de zeeleeuwen.
  Ook gewoon ronduit schandalig en mensen kinderen maar wijs maken dat deze dieren het leuk vinden en vooral geluk hebben dat ze daar in gevangenschap leven, altijd eten en geen gevaar.
  Dat is de algemene manier van denken van de mens, het dier krijgt toch te eten en te drinken, dus is die gelukkig.

 8. Hallo beste mensen,
  Vermoedelijk kan ik hier niet bij zijn maar kan het idee zeer zeker onderschrijven… Ten aanzien van het beleid , de omgang met (wilde)dieren is er in Nederland nog een behoorlijke inhaalslag te maken dus dit is zeker een stap in de goede richting. Om die redenen bezoek ik ook geen ouderwetse dierentuinen waar dieren in een te klein territorium rondlopen.
  Helaas kan ik er niet heen vanwege een beperkt budget en kan niet continu reiskosten of dagen kwijt zijn aan dit soort weliswaar goede acties. Momenteel sávonds druk met padden overzetten en net ringslanghopen gemmaakt. Deze maand ook verkeersregelaar geweest bij de Amelisweert manifestatie tegen asfalt en actief op de demo tegen de homofobische Putin. Dus mijn gedachte is er bij maar helaas fysiek waarschijnlijk niet aanwezig!