Vorig jaar kocht Jeannet Zwiers een ooievaar op Marktplaats die zij de naam Freedom gaf. De vogel werd in Duitsland uit het wild weggevangen, waarna een Belgische handelaar hem op Marktplaats voor € 400,- aanbood.

Ooievaar Freedom
Freedom hier nog in gevangenschap

De bedoeling van Jeannet was de verwaarloosde vogel aan te laten sterken om hem daarna de vrijheid te schenken. Dit liep echter anders dan gepland. In Nederland is het namelijk verboden om dieren in het wild uit te zetten. Na een maandenlange gesteggel is Freedom nu dan eindelijk vrijgelaten.

Deze gebeurtenis is aanleiding geweest voor het programma Vroege Vogels om onderzoek te doen naar de handel en wandel op Marktplaats. En wat blijkt? Tussen de ‘spullen’ die Marktplaats verkoopt zijn ook valken, buizerds, uilen en zelfs een gier te vinden! Ik  heb zelf gekeken en er worden ook wilde, exotische dieren als eekhoorns, papegaaien en schildpadden aangeboden.

Het probleem hier in Nederland is dat al deze dieren door iedere particulier gehouden mogen worden. Marktplaats vermeldt op haar website keurig de wet- en regelgeving met betrekking tot het houden van wilde dieren, maar neemt geen enkele verantwoordelijkheid.

De Partij voor de Dieren maakt zich al jaren en in het bijzonder naar aanleiding van Freedom, hard voor de invoering van een positieflijst voor het houden van dieren als huisdier die daar duidelijk niet geschikt voor zijn.

De handel op Marktplaats moet sowieso stoppen! Vroege Vogels is dan ook een petitie gestart, die je hier kunt ondertekenen.

Hieronder is de uitzending van Vroege Vogels terug te zien.

©PiepVandaag.nl Gijsbert van Gils