Eerder schreef PiepVandaag al over de zeehondenjacht in Namibië welke qua omvang groter is dan de meer bekende slachtingen in Canada. Nu hebben ook Stichting Bont voor Dieren en Sea Shepherd sinds afgelopen juni de handen ineen geslagen om deze gruwelijk afslachting tegen te gaan. De eerste, voor de buitenwereld zichtbare stap: www.forgottenseal.org (let op: schokkende beelden!).

Forgotten Seal

Op dit moment is het hoogseizoen op Cape Cross, Namibië. Niet alleen bezoeken vele toeristen het reservaat met de pelsrobben, ook zitten we middenin het jachtseizoen. Vanaf 1 juli tot halverwege november vindt er iedere ochtend een slachting plaats op hetzelfde strand waar de toeristen ’s middags de overlevende pelsrobben kunnen bekijken. De bezoekers zien niks van het bloedbad, het strand is systematisch opgeruimd.

Dit is één van de manieren van de Namibische regering om de jacht geheim te houden. Zo vinden er ook bijna Taiji-achtige praktijken plaats met het oppakken van activisten en in beslag nemen van camera’s. Toch is het Bont voor Dieren gelukt beelden te maken om deze ‘geheime’ zeehondenjacht aan het grote publiek te tonen. 8 juni is ‘Seal Wars’ aan het Amerikaanse publiek getoond, en documentaire waarin de beelden van Bont voor Dieren zijn gebruikt om aandacht te vragen voor deze zeehonden. Dit najaar zal het via Animal Planet in Nederland worden uitgezonden.

Sea Shepherd heeft eind augustus voor het eerst een testvlucht uitgevoerd met een lichtgewicht, onbemand vliegtuig om beelden te kunnen maken vanuit de lucht van de ochtendslachtingen op Cape Cross. Ondanks de strenge beveiliging met behulp van marineschepen en gewapende politie escortes rond de zeehondenkolonie, lijkt het erop dat de lucht genegeerd wordt. Het Zuid-Afrikaanse teamlid Dinielle Stockigt zegt dat ze het team nooit zullen vinden in de woestijn waaruit ze opereren:

“We bewegen zo stil als een vlinder, maar zullen steken als bijen totdat de zeehondenslachtingen voor altijd stoppen.”

Namibië trekt ondertussen zijn eigen plan. Ze zijn in de race om de Avontuurlijk Toerisme Wereldtop te organiseren, waardoor er een enorme schijnwerper op het land komt te staan. Het doel is uiteraard zo veel mogelijk toeristen trekken naar het land en dat is precies wat de zeehondenactivisten willen voorkomen. De hoop is dat wanneer het aantal toeristen afneemt vanwege de aandacht die de slachtingen op Cape Cross krijgen, Namibië zich gedwongen zal zien hiermee te stoppen.

Voor dit jaar is de angst helaas dat het aantal afgemaakte zeehonden het recordaantal van afgelopen jaar zal overtreffen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de strijd tegen de vergeten zeehondenjacht van Namibië via ForgottenSeal.org.

©PiepVandaag.nl Franca Krijnsen