Denk jij ook dat pinguïns lieve, knuffelbare dieren zijn? Dan heb je de kleine, blauwe pinguïn nog niet ontmoet! De beestjes hebben een schattige naam, maar zijn heel erg territoriaal. De mannetjes deinzen nergens voor terug in een gevecht. Vanwege deze stevige potjes snavel-hakken en vleugel-meppen, zijn eenogige pinguïns  niet ongewoon.

Kleine blauwe pinguïn
©Discover Magazine

Als ze een gevecht gewonnen hebben, vieren de kereltjes dit door uitgebreid met hun vinnen te flapperen en luidruchtig te balken. Onderzoekers zagen en hoorden dit gedrag en vroegen zich af of de winnaars gewoon erg blij waren dat ze beide ogen nog hadden, of dat ze signalen van hun kracht afgaven voor de ‘sociale luistervinken’ van de kolonie.

De onderzoekers testten hun hypothese. Ze vervingen een ei uit het nest van een pinguïn tijdelijk voor een nep-ei dat harttrillingen kan meten. Terwijl de pinguïn broedde op het nep-ei, speelden de onderzoekers geluiden af van een gevecht, gevolgd door de roep van een naderende winnaar of verliezer.

De vrouwtjes voelden stress bij iedere naderende pinguïn, of dit nu een winnaar of een verliezer was. Bij de mannetjes sprong het hartritme alleen omhoog op het moment dat ze een winnaar dichter bij het nest hoorden komen. Ze reageerden ook minder snel op de roep van een kampioen.

Door hun overwinning breed uit te meten en lekker op te scheppen, houden de winnaars dus hun eigen reputatie hoog en blijft de concurrentie op veilige afstand.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp