Per jaar worden er in Nederland rond de 180.000 pups aangeschaft, terwijl er maar enkele duizenden op de juiste manier worden gefokt en geregistreerd. Dit betekent dus dat honderdduizenden Nederlanders onbewust bijdragen aan het succes van malafide hondenfokkers en –handelaren. 

ChihuahuaAfgelopen zondag leek het even alsof nationale televisie in het teken stond van foute hondenfokkers. Zo was in het tv-programma ‘Recht Gezet’ van RTL te zien hoe John van den Heuvel klappen kreeg van Chihuahua-fokster Femke. Zij zou doodzieke Chihuahua’s verkopen aan nietsvermoedende hondenliefhebbers, die na enkele dagen geconfronteerd werden met de dood van hun nieuwe gezinslid. Uiteraard ontkennen zowel Femke, als de dierenarts die de pups gezond zou hebben verklaard de beschuldigingen. Beiden zetten hun ‘onschuld’ succesvol kracht bij door Van den Heuvel en zijn team fysiek aan te vallen.

Ook werd door Alberto Stegeman in het SBS-programma ‘Undercover in Nederland’ aangetoond dat sommige hondenfokkers het niet zo nauw nemen met de regels omtrent couperen. Sinds september 2001 is het in Nederland verboden staarten en oren af te knippen, maar volgens de betreffende fokster doet couperen het uiterlijk van de hond enkel goed.

Overigens is het niet de eerste keer dat Stegeman in zijn programma aandacht moet besteden aan misstanden in de hondenhandel. In juni 2010 deed hij dit ook, met toen een focus op de import van pups uit Oost-Europa. Begin deze maand was op hier op PiepVandaag helaas te lezen dat ook dit nog steeds praktijken zijn die regelmatig voorkomen.

Deze pups uit Oost-Europa komen bij zogenaamde broodfokkers vandaan, die overigens ook in Nederland te vinden zijn. Zij hebben als doel zo veel mogelijk geld te verdienen. Dat dit over de rug van onschuldige honden gebeurt interesseert ze niets. Er wordt dan ook weinig tot geen aandacht besteed aan het welzijn van de teef, de gezondheid en socialisatie van de puppy’s en de omstandigheden waarin de pups hun eerste weken doorbrengen.

Deze dieronterende praktijken kunnen blijven bestaan vanwege onwetendheid van hondenkopers. Niet iedereen leest zich in of laat zich op de juiste manier informeren. Daarnaast wordt het kopen bij een broodfokker aantrekkelijk gemaakt, omdat men aanzienlijk minder betaalt dan bij een erkende fokker. Ook is gemakzucht soms een reden een pup aan te schaffen via verkeerde kanalen. Zo is het internet een populaire en gemakkelijke manier om snel een hondje te vinden, maar ook om ze aan te bieden.

SpaniëlLet er bij het kopen van een pup dus altijd op of de moeder bij de pups aanwezig is. Ook moeten de officiële papieren van beide ouders getoond kunnen worden. Wanneer een pup voor de aanbevolen 8 weken opgehaald of bezorgd kan worden, moeten er meteen alarmbellen gaan rinkelen. Laat u niet afschrikken door vragen over uw privéomstandigheden. Juist dit soort vragen getuigen van betrokkenheid van de fokker over het welzijn van zijn pups. En wanneer u extra moet betalen voor de stamboom, kunt u meteen omkeren en de fokker aangeven.

Lees hier voor meer informatie en lees hier tevens het opiniestuk van Helma van de Vondevoort, Directeur Koningin Sophia Vereeniging.