Het is een droom die is uitgekomen – een magisch verhaal over hoe restauratie een uitgeput terrein kan omvormen tot ’s werelds grootste nagebootste regenwoud. In enorme broeikassen worden planten gekweekt die de wereld hebben veranderd.  Het Eden Project verbindt cultuur en gemeenschap en wordt zelfs wel het 8e wereldwonder genoemd. En dat in het koude, regenachtige zuidwesten van Engeland (Cornwall).

The Eden Project
The Eden Project ©Stuart Herbert

De 21e eeuw biedt enorme uitdagingen voor de samenleving: het verstrekken van voedsel en energie aan de toenemende bevolking naast de klimaatverandering. Maar het Eden Project gelooft niet in kommer en kwel. Zij gelooft in de wereld revitaliseren, schade herstellen die we gemaakt hebben en bovenal de natuur respecteren.

Door de bouw van de grootste kas ter wereld, op de plaats van een verlaten steengroeve, wil het project laten zien dat veranderingen overal ter wereld mogelijk zijn. Het Eden Project is een educatieve liefdadigheidsinstelling die gelooft in bewustzijnsverspreiding rondom verandering voor de toekomst. Ze wil de wereld tonen welke eindeloze mogelijkheden we kunnen creëren voor een veiliger toekomst.

Waar het allemaal begon…

Terwijl Tim Smit de Lost Gardens of Heligan herstelde, bedacht hij dat planten interessanter zouden kunnen worden gemaakt door menselijke verhalen en avontuurlijke vertellingen om hen heen te weven.  Zo kan het publiek een emotionele band met planten ontwikkelen en hun betekenis begrijpen. Het idee van het Eden Project was geboren. Smit wilde de planten die de wereld hebben veranderd in kaart brengen en vertonen.

Het Eden Project is dan ook begonnen als een daad van wedergeboorte, door de aankoop van een uitgeputte 60 meter diepe kleiput zonder water en bodem. Water werd geoogst van regen, 83.000 ton grond werd met hulp van de Universiteit van Reading samengesteld uit afvalstoffen. Reusachtige koepelvormige kassencomplexen met een grote diversiteit aan planten en milieuvriendelijke gebouwen rezen op uit het land. Ze brengen het terrein op magische wijze weer tot leven .

Het bezoekerscentrum werd geopend in 2000, waardoor het publiek de opbouw van het avontuurlijke Eden Project kon aanschouwen. Het hele terrein werd geopend in maart 2011. Zie hier de tijdslijn van het project.

Het Eden Project zaait, groeit en belicht vandaag de dag planten voor voedsel, brandstof, medicijnen, entertainment, materialen, muziek en schoonheid. Ze onderwijst bezoekers over onze afhankelijkheid van planten en waarom planten beschermd moeten worden. Verspreid over het terrein, verduidelijken verhalen van over de hele wereld de verschillende vormen van landgebruik, mensen en systemen waarbij planten gebruikt worden om de wereld draaiende te houden.

Naast de planten die in de kassen voorkomen, zijn er ook dieren als insecten (onder meer vlinderssluipwespen en bidsprinkhanen), vogels en hagedissen (onder meer gekko’s) aanwezig. Deze dieren functioneren onder andere als biologische bestrijder van plaaginsecten.

Bidsprinkhaan
Bidsprinkhaan ©Wikimedia Commons

De kassen worden allemaal duurzaam voorzien van energie via de wind en de zon.

Wat valt er te zien

  • Outdoor Biome

In de Outdoor Biome vind je gewassen die brandstoffen, voedsel, medicijnen en materialen verschaffen. Inclusief producten die gebruikt worden voor bier en thee en een veld van lavendel. Ze presenteren hoe zij de wereld hebben gevormd en waarom we ze moeten behouden. Dit is ook de thuisbasis van de WEEEman – een reus gemaakt van afval van elektrische apparatuur.

WEEEman
WEEEman ©Loz Pycock
  • Rainforest Biome

Dit kassencomplex bevat het grootste nagebootste regenwoud. Hier leer je hoe regenwouden de mensheid in leven houden en hoe ze bewaard kunnen blijven. Op je weg door het regenwoud, bewonder je de verschillende lagen waaruit het bos is samengesteld. Tot slot is er een glazen platform in de top van de koepel, waar je kunt genieten van een zeldzame en spectaculaire aanblik van het regenwoud van bovenaf. Kleine educatieve displays van Maleisië, tropisch Zuid-Amerika en West-Afrika voegen een vleugje cultuur toe.

Rainforest biome
Rianforest biome ©Emma Websdale
  • Mediterranean Biome

In de Mediterranean Biome geniet je van de prachtige bezienswaardigheden, geuren en winkels van de Middellandse Zee, Zuid-Afrika en Californië. Je verkent de uitdagingen van het toekomstige klimaat en hoe we moeten handelen voordat de omstandigheden onbeheersbaar worden. Verspreid door de koepel kom je een aantal opmerkelijke en unieke kunstwerken tegen.

Mediterranean Biome
Mediterranean biome ©Emma Websdale
  • The Core

Dit is het educatief centrum over plantkunde en biodiversiteit. In dit centrum ontdek je de diensten die planten verschaffen, ’s werelds grootste notenkraker, hoe gemeenschappen zich kunnen aanpassen aan de behoeften van de 21ste eeuw, een leuke manier om te spelen met gerecyclede producten en een intrigerend uitzicht op ‘The Seed’ – een sculptuur van 75 ton, gesneden uit Cornish graniet.

The Core
The Seed ©James Butler

Lopende projecten

Het Eden Project heeft vier belangrijke projecten lopen:

1.       Projects for Places – New landscapes, new lives;

2.       Projects for People – Building stronger communities;

3.       Projects for People – Harnessing and cultivating talents and skills;

4.       Projects for Climate – Climate revolution.

Het Eden Project werkt samen met vele niet-gouvernementele organisaties, onderzoeksinstituten, universiteiten, botanische tuinen en individuele wetenschappers over de hele wereld. Tevens is het Eden Project aangesloten bij de American Public Gardens Association en bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profit organisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten.

Al met al een indrukwekkend project (wat tevens gediend heeft als filmlocatie voor de James Bond-film Die Another Day) en mocht je ooit de kans krijgen het te bezoeken, zeker doen!

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp