Gisterenochtend veranderde de Dam in een Damhertenkerkhof. Honderden houten kruizen trokken de aandacht van veel voorbijgangers. Het bleek om een actie te gaan van de Partij voor de Dieren Amsterdam tegen het op handen zijnde afschot van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Damhertenkerkhof
Damhertenkerkhof op de Dam

Vorige week maakte Gemeente Amsterdamse bekend dat het van plan is om damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen af te schieten.

“Wij willen Amsterdammers laten weten dat het afschieten van de damherten onnodig is. En dat jagen de meest domme optie is”, aldus Johnas van Lammeren, fractievoorzitter Partij voor de Dieren.

Het college wil damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) laten afschieten vanwege de populatiegrootte, voedseltekort en schade aan de natuur.

De Partij voor de Dieren wijst erop dat de argumenten geen van alle steekhoudend zijn. Zo hebben de ecologen in dienst van gemeenste Amsterdam geconstateerd dat er geen voedselgebrek is. Daarnaast neemt de populatie niet toe, zoals het college beweert. De populatie lijkt zich juist de laatste jaren te stabiliseren.

Ook de schade aan de natuur is uit de lucht gegrepen. Het klopt dat er bomen worden aangevreten, echter hoe gek ook, is dit juist goed voor het behalen van de Natura 2000 doelstelling. Dit staat in het onderzoek dat in opdracht van de  provincie is uitgevoerd.

Uitzetten, doekje voor het bloeden, voor de verkiezingen

De gemeente geeft aan dat zij damherten naar andere landen willen verhuizen.

“Een compleet onzinnig plan”,  aldus van Lammeren. “Het jagen dan wel uitzetten zorgt er namelijk voor dat de damherten zich sneller gaan vermeerderen. Er is immers genoeg voedsel. Amsterdam doet dit alleen om niet al te negatief in het nieuws te komen. Dit jaar worden slechts 1 keer damherten uitgezet, maar wanneer je eenmaal begint aan jagen dan wel uitzetten, moet je daarmee door blijven gaan. Dat betekent dat volgend jaar (na de verkiezingen) de herten gewoon zullen worden doodgeschoten.”

PiepVandaag.nl is een petitie gestart, deze is hier te vinden en de petitie van de Faunabescherming is hier te vinden.

Fotoreportage

Damhertenkerkhof

Damhertenkerkhof

Damhertenkerkhof

Damhertenkerkhof

Persbericht Partij voor de Dieren Amsterdam