Europese Commissie wil teelt GM-maïs 1507 toestaan

De Europese Commissie wil de teelt van een genetisch gemodificeerde maïs (1507) in de Europese Unie toestaan. Het gaat om een insectenresistente en herbicidentolerante variatie die binnen de EU al wordt gebruikt voor voedsel, maar nog niet wordt verbouwd.

Genetisch gemodificeerde mais

Foto: WikimediaCommons

De maïs is ontwikkeld door Dupont Pioneer dat zijn eerste aanvraag voor teelt in de EU reeds in 2001 deed. Toen stemde de Europese Commissie daar niet mee in. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA heeft zich sindsdien al tot zes keer toe positief uitgesproken over toelating van de teelt.

Genetische modificatie in de landbouw is omstreden. Milieuorganisaties zijn er fel op tegen. Greenpeace bijvoorbeeld strijdt al ruim vijftien jaar tegen genetische manipulatie in de landbouw, het zou volgens hen leiden tot grote problemen voor milieu en biodiversiteit.

De EU heeft strenge richtlijnen voor toelating van genetisch gemodificeerd voedsel. Europees Commissaris voor Gezondheid en Consumentenbesscherming, Tonio Borg, heeft aangegeven dat er een debat plaats zal gaan vinden over dit toelatingsbeleid. Er liggen al de nodige voorstellen van het Europees Parlement die een versoepeling voorstellen. Deze kregen echter geen steun in de Raad van Ministers.

In deze voorstellen wordt bijvoorbeeld minder ruimte gelaten aan individuele lidstaten om een bepaald genetisch gemodificeerd gewas dat toegelaten is in de Europese Unie voor het eigen land te verbieden. Een lidstaat kan alleen een verbod instellen op grond van gevaren voor volksgezondheid of milieu.

Bronnen: NRC.nlAgriHolland ©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. De vleeseter eet al jaren GMO voedsel, want de veestapel word al jaren met deze troep gevoerd en aangezien deze dieren ook weer snel worden geslacht kunnen wij de effecten van dit horror voedsel niet zien, maar dat zal vast nog wel komen.

 2. Fijn dat we die genetisch gemodificeerde mais krijgen hoor. Dan verliezen we geen enkele maiskolf zodat we tenminste lekker door kunnen gaan met veel en goedkoop varkensvlees eten. En de onbekende lange-termijn-effecten, die rekening betalen onze kinderen wel.

 3. Diana Baritz zegt:

  Ik zag dit bericht en kon mijn ogen niet geloven! Die kankerverwekkende troep wordt hier nu ook verbouwd!? Is het niet erg genoeg dat het al ingevoerd wordt en aan de onwetende bevolking gevoerd? Wordt er nog nagedacht, wordt er nog verantwoording genomen? Alle onderzoeken die aantonen wat de gevolgen zijn, worden die opzij geschoven voor het grote geld? Monsanto zal juichen …
  Welkom Brave New World. Alle science fiction horror wordt waarheid, het lijkt wel of ik in een film zit, en wel in een die ik niet gekozen heb. En met mij de meeste anderen ook niet.
  Waarmee kan het onheil gestopt worden? Massaal biologische producten gaan kopen en de GMO mais boycotteren? Zwemmen tegen de bierkaai want de geldmaffia doet toch wat ze willen en politici zijn stropoppen in handen van de mulitnationals en banken.
  Mensen, word wakker!