Weer heeft de 28- jarige circusolifant Benjamin van circus Luna iemand ernstig verwond. Het gaat om een 12-jarige jongen in Duitsland. Het kind was om onbekende reden het verblijf van het dier binnengaan en Benjamin brak daarop met haar slurf zijn kaak. In 2010 verwondde de olifant een 24-jarige vader en zijn 9 maanden oude baby door hen tegen een hek te smijten. Daarna gooide zij de vader met het kind 4 meter de lucht in waardoor ze ernstig gewond raakte.

Olifanten in het circus
©DannyK82

Benjamin is een Afrikaanse olifant die op zeer jonge leeftijd met geweld bij haar ouders is weggehaald. Nu leeft zij eenzaam en alleen in een circus. Net als veel andere dieren in het circus vertoont zij stereotype gedrag zo als weven. De getraumatiseerde olifant heeft zo nu en dan uitbarstingen, waardoor de veiligheid van omstanders niet te garanderen is.

De geschiedenis van Benjamin lijkt sterk op die van olifant Betty. Zij is zo’n 30 jaar geleden in het wild geboren in Zimbabwe en werd wreed van haar familie gescheiden om op jonge leeftijd op te treden in circussen in Europa. Sinds het overlijden van haar olifantenmaatje Tatcha op 3 mei 2006 leeft Betty eenzaam en zonder soortgenoten. Olifanten zijn zeer sociale dieren en kunnen wel 60 jaar oud worden.

Wilde Dieren de Tent Uit is samen met Dierenbescherming Amsterdam een sms-actie gestart voor olifant Betty. Met de opbrengst wordt geld verzameld om een juridisch proces te bekostigen en Betty opvang aan te bieden en levenslange zorg. Het publiek wordt daarom opgeroepen het woord ‘olifant’ te sms’en naar 4333. Een verzonden bericht kost 1,50 euro waarvan een groot deel aan de actie voor een beter leven voor Betty wordt gedoneerd.

Wilde Dieren de Tent Uit heeft het circus waar olifant Benjamin leeft ook opvang aangeboden. Of het circus ingaat op het aanbod is nog niet bekend.

Bron: Wilde Dieren de Tent Uit ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.