Goed nieuws en slecht nieuws over de 58-jarige ernstig mishandelde circusolifant Anne. Het goede nieuws is dat in Groot-Brittannië voor het eerst een eigenaar van een circus schuldig is bevonden aan overtredingen zoals vastgelegd in de Animal Welfare Act. De eigenaar Bobby Roberts krijgt drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor het mishandelen en verwaarlozen van Anne.

Circuseigenaar Bobby Roberts
Circuseigenaar Bobby Roberts | Foto via TheSun

Het slechte nieuws is dat dit een idioot lage straf is gezien het ernstige leed dat de olifant is aangedaan. Naast de drie jaar voorwaardelijk kreeg Roberts geen boete en ook het recht om dieren te houden werd hem niet ontnomen.

Tussen 21 januari en 15 februari 2011 van het afgelopen jaar filmden dierenwelzijnsorganisatie Animal Defenders International (ADI) undercover in het circus. Op de beelden is te zien dat de Aziatische olifant werd geslagen met een hooivork en geschopt. Daarbij was ze altijd vastgeketend aan een voor- en achterpoot.

Opnamen gemaakt door ADI, let op: schokkende beelden

Jan Creamer, CEO van Animal Defenders International:

“Deze uitspraak geeft geen vertrouwen dat de Animal Welfare Act in staat is om circusdieren te beschermen.”

Sinds april vorig jaar wordt olifant Anne opgevangen in het Longleat Safari Park in Wiltshire. De situatie hier is zeker niet ideaal, maar ze krijgt nu in ieder geval de nodige medische zorg voor haar artritis.

Beelden van Anne in het Longleat Safari Park

Bron: Wilde Dieren de Tent Uit ©PiepVandaag.nl