In Guinee, in het westen van Afrika heeft een chimpanseestroper en –handelaar een boete en een gevangenisstraf van een jaar gekregen. De man is verantwoordelijk voor het uit het land smokkelen van meer dan vijfhonderd levende chimpansees. De chimpansee valt onder de bedreigde diersoorten en is helaas een zeer gewild exotisch huisdier in Azië en het Midden- Oosten. Daarbij is er ook veel vraag vanuit dierentuinen naar de dieren.

Jonge chimpansees
Jonge chimpansees in het Jane Goodall Sanctuary| Foto: Delphine Bruyere (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
De man heeft de hoogste straf gekregen die in het West-Afrikaanse land staat op handel in bedreigde diersoorten en stroperij. Twee mededaders kregen ook celstraffen opgelegd. De afgelopen tien jaar zijn de mannen vaker in verband gebracht met het stropen van leeuwen, tropische vogels, hyena’s, chimpansees en luipaarden.

De arrestatie van de stropers is voor een groot deel te danken aan GALF, een organisatie die gespecialiseerd is in het opsporen van dit soort criminelen

 “De veroordeling is historisch. Criminele netwerken maken gebruik van het gebrek aan politieke wil om wildlife crime te bestrijden en de lichte straffen in Guinee. Hopelijk markeert dit een ommekeer. Eén van de grootste chimpanseehandelaren zit eindelijk achter de tralies.” Aldus Charlotte Houpline, oprichter en coördinator van GALF.

De populatie van chimpansees is drastisch gedaald door stroperij en smokkel van levende dieren. Er leven nog maar zo’n 8.000 dieren in Guinee. Voor iedere jonge aap die wordt gevangen vinden er gemiddeld 10 volwassenen de dood. De jonge dieren worden met grof geweld uit een groep gehaald en de familie vecht zich vaak letterlijk dood om hun baby’s te beschermen.

Er geldt wereldwijd een verbod op de handel in alle grote mensapen. Guinee werd echter eerder dit jaar nog bestraft omdat het die internationale regels omzeilde.

Bron: WNF.nl ©PiepVandaag.nl