Op zaterdag 14 september heeft CAS International in de Spaanse hoofdstad Madrid geprotesteerd tegen het wrede Toro de la Vega.

Toro de la Vega
Toro de la Vega | Foto: Wikimedia Commons

In september wordt jaarlijks in de gemeente Tordesillas een stier afgeslacht door honderden mannen te paard en te voet, die het dier doodsteken met lansen. Dit jaar werd stier Vulcano het slachtoffer van dit Toro de la Vega ‘feest’.

Het protest werd georganiseerd door PACMA en ondersteund door CAS International, het platform La Tortura No Es Cultura (marteling is geen cultuur) en HSI. Meer dan 10.000 mensen van overal uit Spanje hebben, samen met ons, geprotesteerd tegen deze wrede traditie. Ook deden duizenden mensen mee aan de indrukwekkende actie ‘Rompe una Lanza’ (breek een lans). Er werden honderden ‘lansen’ gebroken op het veld waar de stier doodgestoken zou worden. Deze lansen symboliseren de wapens die gebruikt worden tegen de stier.

Marius Kolff, directeur van CAS, was aanwezig tijdens het protest en liep vooraan:

“CAS deed hier voor de 6e keer aan mee en het was goed om te zien dat er nu zelfs meer dan 10.000 mensen aan de demonstratie deelnamen. Zes jaar geleden stonden we nog op een achterafveldje in Tordesillas maar nu liepen we door de hoofdstraat van Madrid langs de kantoren van de PP en PSOE.”

Eenmaal bij de kantoren van de grootste politieke partijen werd er lang stilgestaan en vele leuzen geroepen tegen de steun die de PP en de PSOE geven aan het voortbestaan van Toro de la Vega. Deze demonstratie was zeer indrukwekkend, ook omdat veel mensen op straat voor ons applaudisseerden en besloten spontaan mee te lopen in onze demonstratie. De meerderheid van de Spanjaarden vindt dat zo’n gruwelijk feest niet past bij het huidige Spanje.

Op 17 september is Vulcano gedood in Tordesillas. Activisten van Occupy hebben nog geprobeerd het gruwelijke evenement tegen te houden op de plaats waar de stier gedood wordt.

Zo nodig zal CAS International volgend jaar opnieuw naar Spanje afreizen om te protesteren tegen Toro de la Vega. We gaan, samen met onze zusterorganisaties, alles doen om Toro de la Vega verboden te krijgen. Verder willen we alle mensen die ons gesteund hebben hartelijk bedanken.

Persbericht CAS International