In Nederland bedreigt een nieuwe exotische vissoort, de blauwband, inheemse vissoorten. Het dier blijkt een parasiet bij zich te dragen die indien het wordt overgedragen op andere vissoorten dodelijk is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stiching Ravon en de Radboud Universiteit.

Blauwband
Foto: Seotaro, (cleaned up and denoised by Estrilda, and edited by Laitche) (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
De blauwband komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. In de jaren 60 werd de vis in Europa uitgezet en sindsdien heeft hij zich snel verspreid.

Zo werd het dier in de jaren 90 in Limburg ontdekt en op dit moment komt de blauwband vooral veel voor langs de Maas in uiterwaardplassen. Omdat het een klein visje is, een mannetje wordt maximaal 10 centimeter lang, heeft niemand grote problemen voorzien toen de vis voor het eerst ontdekt werd. De parasiet echter die de vis bij zich draagt veroorzaakt bij andere vissen zoals de karper en de brasem, ontstekingen en bloedingen in de organen met de dood als gevolg.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl