De tamaroe of mindorobuffel (Bubalus mindorensis) is het meeste bedreigde rund uit het geslacht van de Aziatische buffels (Bubalus). Het dier komt alleen voor op het eiland Mindoro in de Filipijnen en het gaat niet goed met het dier.  Momenteel zijn er nog maar 300 in het wild levende exemplaren over.

Volgens een recent artikel in de Philippine Star waren er vroeger vele tamaroes te vinden in de bossen en grasvelden van Mindoro. Door menselijke ontwikkelingen zijn de bossen met 70% afgenomen. De veehouderij werd in de jaren ’30 geïntroduceerd en de “Rinderpest” (veepest) heeft tienduizenden dieren gedood. In de zestiger en zeventiger jaren werd er veel op de Tamaroe gejaagd. Duizenden zijn gesneuveld omwille van jachttrofeeën. Sindsdien hebben minsten 2000 mensen zich illegaal gevestigd in Mangyan Heritage Park, wat de habitat van de buffel nog verder inperkt.

In het jaar 2000 waren er nog maar 154 Tamaroes over.  Gelukkig gaat het iets beter: de Filippiijnse regering heeft het Tamaraw Conservation Program (TCP) opgezet, waardoor de populatie weer is gaan groeien. In 2010 is het aantal tamaroes verdubbeld. En het is de bedoeling dat dat weer gebeurt.

WWF Philippines en F.E.U., (Tamaraws basketball team) en TCP hebben de handen ineengeslagen om de tamaroe te redden. Het is de bedoeling dat in 2020 de populatie 600 telt.

Bron ©PiepVandaag.nl