Bijenhouders zijn het niet eens met de overheid. Als vanaf 1 juli 2012 alleen nog gebruikt gemaakt mag worden van chemische bestrijdingsmiddelen dan overleven de bijen het niet. De bijenhouders, de Partij voor de Dieren en het CDA proberen Den Haag ervan te overtuigen om de Nederlandse landbouw gifvrij te maken.

De bijen zouden het niet overleven wanneer er per 1 juli 2012 alleen nog gebruikt gemaakt zal worden van chemische bestrijdingsmiddelen. Bijenhouders willen graag de Tweede Kamer op andere gedachten brengen. Ook het CDA en de Partij voor de Dieren proberen samen met bijenhouders en meedenkende burgers Den Haag ervan te overtuigen om de Nederlandse landbouw gifvrij te maken. We hebben de bijen nodig, vinden zij. De bevolking zal namelijk ruim één derde van de voeding kwijtraken als er geen bijen meer bestaan.

BijenBijen zorgen voor gezonde voeding

Een aantal ecologen – in samenwerking met voedingsdeskundigen – hebben onderzocht dat bijen de bevolking helpen bij het verzamelen en creëren van gezonde voeding. De bijen helpen indirect ook mee aan het bestrijden van de welvaartziekten van de mens. Onderzoekers constateerden een bijensterfte in 2006 en zij zoeken sindsdien wereldwijd naar de oorzaken hiervan.

Volgens de onderzoekers zorgt de massale sterfte van bijen – en andere insecten – ervoor dat het steeds moeilijker zal worden om gezond en veelzijdig voedsel te verkrijgen voor de bevolking. Dit stond in een publicatie van wetenschapsblad PLoS ONE.

Aandacht voor gifvrij werken

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt het onbegrijpelijk dat de overheid de chemische bestrijdingsmiddelen verkiest boven de milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen.

“Als we de bij verliezen, verliezen we ons voedsel. Henk Bleker moet opkomen voor boeren, tuinders en burgers die gifvrij willen werken.”

De Tweede Kamer zal de situatie nog eens goed moeten belichten, want het CDA en de Partij voor de Dieren zullen het er sowieso niet bij laten zitten. Datzelfde geldt voor boeren, tuinders, diverse burgers en bovenal de bijenhouders.