Voor de tweede keer binnen een half jaar is het niet gelukt om tot bescherming van gedeelten van de Rosszee en de zee van Oost-Antarctica over te gaan. De druk op het gebied rond Antarctica neemt met de dag toe door visserij, scheepvaart en klimaatverandering.

Rosszee - Zuidpoolgebied
Zee-ijs in de Rosszee | Foto: Michael Van Woert [Public Domain], via Wikimedia Commons
Ongerepte plekken

“De frustratie is groot”, vertelt Carel Drijver, oceaandeskundige van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Hij vervolgt: “De Zuidelijke Oceaan rond Antarctica is één van de weinige nog ongerepte plekken op aarde. Het wemelt er van de walvissen, albatrossen, zeehonden en pinguïns. Toch hebben landen weer voorrang gegeven aan nationale visserijbelangen in plaats van behoud van natuurlijke rijkdommen.”

De Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland hadden een plan uitgewerkt om tot bescherming over te gaan van 1,3 miljoen vierkante kilometer in de Rosszee. Daarnaast kwam het voorstel van Australië en de Europese Unie om zeven beschermde gebieden voor Oost-Antarctica aan te wijzen, met een oppervlak van 1,6 miljoen vierkante kilometer.

Keizerspinguïns - Zuidpoolgebied
Kezierspinguïns, Antarctica | Foto: NSF/Josh Landis, employee 1999-2001 [Public domain], via Wikimedia Commons
Voor visserij, tegen natuur

Helaas hebben Oekraïne, Rusland en China weer tegengestemd. Zij geven de voorkeur aan geld dat binnenstroomt via de visserij. Goed voor de economie, slecht voor de natuur. Het uitroepen tot beschermd gebied van delen van Antarctica zal moeten wachten tot de volgende ronde. Het hele gebeuren is een herhaling van afgelopen juli in Duitsland. Ook toen werd voor de economie gestemd en tegen de natuur.

Het WNF blijft erop hameren dat er iets moet gebeuren, onder andere door erop te wijzen dat bescherming van ecosystemen ook de economische visserijbelangen dient. Echter, als de visserij blijft doen waar zij goed in is, namelijk de zeeën leegvissen zal ook in het nu nog visrijke Zuidpoolgebied bnnenkort geen vis meer te vinden zijn.

Bron: WNF.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven