Alleen in Iran is de Aziatische cheeta nog te vinden: het dier staat op de Rode lijst van het IUCN met de status ‘ernstig bedreigd’. Na een tienjarige campagne om de cheeta voor uitsterven te behoeden en de inheemse bevolking bewust te maken van het belang het dier te beschermen, lijkt het nu voorzichtig beter te gaan met het jachtluipaard.

cheeta
Foto via Wikimedia Commons

De meeste Aziatische cheeta’s leven in het Turan nationale park. Ook vele andere diersoorten komen in dit park voor, zoals Perzische luipaarden, hyena’s, caracals, vossen, wolven en wilde katten.

Milieubeschermers van de Persian Wildlife Heritage Foundation (PWHF) ontdekten onlangs een cheeta met vier jongen, een ongekend succes. Ze filmden en fotografeerden de dieren en de beelden werden gretig gedeeld via de sociale media.

‘In alle jaren dat we de cheeta’s in het nationale park in de gaten houden is het nog nooit voorgekomen dat we een moeder met haar jongen zagen,’ zegt Delaram Ashayeri, projectmanager bij het PWHF. ‘Dit betekent dat de dieren zich voortplanten en in leven kunnen blijven. Dit is goed nieuws na zoveel negatieve berichten over het voortbestaan van deze dieren.’

De bescherming van het jachtluipaard is een initiatief van Iraanse departement voor milieu met hulp van de Verenigde Naties en heeft inmiddels geleid tot zeker veertien beschermde gebieden, voornamelijk in midden-Iran. Ook diverse andere ngo’s, zoals het PWHF en de Iranian Cheetah Society (ICS) zijn bij het initiatief betrokken. Onderzoek van het ICS doet vermoeden dat er momenteel zo’n 40 tot 70 Aziatische cheeta’s leven in Iran.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.