Australië heeft de jacht op walvissen door Japan aangeklaagd voor het Internationaal Gerechtshof. Vandaag is het proces begonnen in Den Haag.

Gewone vinvis - Internationaal Gerechtshof
Gewone vinvis | Foto: c.buelow via Compfight cc

Japan blijft jacht maken op walvissen in de Zuidelijke Oceaan terwijl de walvisjacht internationaal verboden is. Eind dit jaar breekt er weer een jachtseizoen aan, maar als het aan de Australische minister van Justitie, Mark Dreyfus, ligt zal het gerechtshof zich nog voor die tijd uitspreken voor een verbod.

Japan vangt de walvissen met als argument dat ze de dieren gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Ieder jaar mag de Japanse walvisvloot 50 gewone vinvissen en 935 dwergvinvissen doden. In 1986 werd de walvisvangst wereldwijd verboden door de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC). Sindsdien heeft Japan meer dan tienduizend dieren gedood.

Wetenschappers hebben aangetoond dat de dieren prima te bestuderen zijn zonder ze te doden, maar Japan trekt zich daar niets van aan.

Echter dankzij het werk van organisaties als Sea Shepherd werden er vorig jaar ‘maar’ 103 dwergvinvissen gevangen en niet één gewone vinvis.  Daar komt nog bij dat de vraag naar walvisvlees enorm is teruggelopen. Ook in Japan is de consumptie nog maar een honderdste van wat in de jaren zestig was.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl