Australië is voornemens het grootste zeereservaat ter wereld te realiseren, maar liefst 3,1 miljoen vierkante kilometer gaat beschermd worden, waaronder de koraalriffen.

Great Barrier Reef
Great Barrier Reef

In meer dan een derde van de Australische wateren worden gas-, oliewinning en visserij sterk aan banden gelegd. Minister Tony Burke heeft voorafgaand aan de milieutop in Rio de Janeiro gezegd dat het hoog tijd is dat bescherming van de oceanen veel serieuzer wordt aangepakt en dat Australië daar een leidende rol wil pakken. Burke heeft het over het creëren van nationale parken, maar dan in de oceaan.

Milieuorganisaties zijn sceptisch en zien liever dat visserij, gas- en oliewinning helemaal stopt in de wateren met koraalriffen. Bovendien sluiten de plannen van Burke gas- en oliewinning in de nabijheid van die beschermde gebieden niet uit.

De Australian Conservation Foundation vindt het een stap in de goede richting. Directeur Don Henry zegt:

“The reserves will cover 40 per cent of Australia’s waters, which are home to 45 of the world’s 78 whale and dolphin species, six of the seven known species of marine turtle, and 4,000 fish species.”

In totaal wordt het aantal zeereservaten voor de Australische kust uitgebreid van 27 naar 60. De visindustrie wordt met honderden miljoenen dollars gecompenseerd is al gebleken uit verscheidene rapporten.

Bekijk hier de kaart van het Nation Marine Reserve Network.

Bron ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.