Witte haaien die dicht bij grote trekpleisters zwemmen aan de westkust van Australië, zullen gedood worden. Dit is om te voorkomen dat er meer mensen omkomen door haaienaanvallen. “Geen oplossing!” Aldus haaiendeskundige William Winram.

Witte haaien
Foto: Wikimedia Commons

Verkeerde oplossing
Haaiendeskundige William Winram vertelde in ABC Radio National, het Australische ontbijtnieuws, dat dit geen oplossing is. Een betere studie zou helpen om deze ‘verlegen en nieuwsgierige’ witte haaien, ook wel bekend als mensenhaaien, te begrijpen. Dit zou volgens hem meer oplossen dan de haaien uit de weg te ruimen.

Haaienaanvallen
In de afgelopen twee jaar zijn zes mensen omgekomen door haaienaanvallen. In november kwamen er twee mensen om het leven in één week. Witte haaien zijn een beschermd diersoort in Australië. Wel geldt de uitzondering dat wanneer deze haaien een directe bedreiging vormen, ze mogen worden gedood.

Vangen en doden
Beroepsvissers worden speciaal ingehuurd door de overheid om aan de noordwestkust en bij de stranden bij Perth haaien te vangen en doden. Deze haaien moeten wel langer zijn dan drie meter.

Geen prooi
Winram is wereldkampioen duiken en ambassadeur van de witte haaien. Hij beweert dat dodelijk aflopende ontmoetingen met de witte haai voorkomen kunnen worden door deze diersoort beter te leren begrijpen. Winram zwemt zelf al bijna dertig jaar met haaien en vindt de dieren niet gevaarlijk.

“Ze zijn erg nieuwsgierig, maar zijn nooit agressief. Wij zijn niet hun prooi, daarvoor hebben we te weinig lichaamsvet. Wat je ziet gebeuren is dat de dieren bijten, ze proeven dat we niet hun prooi zijn en ze gaan weer weg”, vertelt Winram aan de Australische radiozender.

Surfers
Een verklaring voor de aanvallen op mensen door de witte haaien kan zijn dat de haaien mensen verwarren met prooidieren zoals zeehonden. Surfers maken veel geluid wanneer ze peddelen naar een grote golf. Verschillende bronnen, waaronder Winram zelf en National Geographic, vinden dit een logische verklaring. Volgens hen jagen haaien niet op mensen maar zien ze de mens wel eens per ongeluk aan voor een ander dier.

Uitsterven
Eerder werd al bekend gemaakt dat de witte haai met uitsterven bedreigd wordt. In 2011 kwam de witte haai op de Rode Lijst van het IUCN genoteerd te staan als ‘kwetsbaar’.

Ecosysteem
Een andere reden om witte haaien niet dood te maken, behalve dat ze volgens Winram niet gevaarlijk zijn voor de mens, is dat ze belangrijk zijn voor de zee. Witte haaien staan bovenaan in de voedselketen. Wanneer er nog minder haaien overblijven heeft dit volgens Winram grote gevolgen voor het ecosysteem in de zee. Vijftig procent van de zuurstof die we inademen wordt geproduceerd door de oceaan, dit zou dus risico’s met zich mee kunnen brengen.

Witte haai lijkt op mens
Scientias.nl schreef afgelopen maandag dat de witte haai meer gemeen heeft met de mens dan met bijvoorbeeld het zebravisje, als het gaat om eiwitten. Wetenschappers ontdekten dat eiwitten in het haaienlijf sterk lijken op de eiwitten van de mens.

Jaws
Zowel het Wereld Natuur Fonds (WNF) als Winram denken dat de witte haaien een slechte reputatie hebben door de film Jaws. Deze film gaat over de witte haai die op mensen jaagt vlakbij de fictieve badplaats Amity Island. De film won drie Oscars en het was de eerste film die meer dan 100 miljoen dollar opbracht. Deze film zou hebben meegeholpen aan het slechte beeld dat men vandaag de dag heeft van witte haaien.

Vind jij de shark cull van de West-Australische overheid geen oplossing, teken de petitie van Australian Marine Conservation Society!

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser