Dierenrechtenorganisatie Een DIER Een VRIEND (EDEV) organiseerde zaterdagavond een flashmob in Scheveningen. Hiermee vroeg de organisatie aandacht voor het lot van de 1400 apen in het apenlaboratorium BPRC in Rijswijk. De avond verliep in ontspannen sfeer, totdat de politie verscheen en drie mensen arresteerde. Het uitdelen van bananen na de afgesproken tijd lijkt hiervan de oorzaak te zijn.

flashmob
Demonstratie in Scheveningen tegen proefapen in BPRC | Foto via Remco Stunnenberg

In het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk worden medicijnen op apen getest. Het BPRC verklaart op de website het biomedische onderzoek als volgt:

“Bij dierproeven worden de medicijnen vrijwel altijd eerst getest op kleine dieren, zoals ratten en muizen. Omdat dieren als muizen en ratten veel verschillen van de mens en niet op dezelfde manier reageren als de mens, moeten de medicijnen soms ook op niet-menselijke primaten worden getest.”

Flashmob voor vrijheid proefapen

EDEV pleit al sinds 1998 voor de sluiting van het BPRC en organiseerde de flasmob op de boulevard van Scheveningen om manier aandacht te vragen voor de apen in dit laboratorium. Demonstranten dansten op het nummer Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse zanger Psy.

“Wij vragen op deze positieve manier aandacht voor de schandalige praktijken die achter de gesloten deuren van het BPRC plaatsvinden. De apen worden in speciale fixeerstoelen vastgebonden waarna zij meestal zonder verdoving de meest afgrijselijke experimenten moeten doorstaan”, aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV. “In 2003 heeft de overheid een verbod ingesteld op het gebruik van mensapen voor experimenten, wat resulteerde in de vrijheid voor de chimpansees van het BPRC. EDEV voert momenteel gesprekken met verschillende politieke partijen over een afbouw van de experimenten totdat het BPRC haar deuren sluit.”

flashmob
Foto via Remco Stunnenberg

Arrestaties vanwege uitdelen bananen

Na afloop werden bananen met flyers uitgedeeld aan het publiek. Dit zou zijn doorgegaan na de afgesproken tijd, waarop de politie ingreep. Toen enkele mensen daar iets van zeiden, werden zij gearresteerd.

Een van de opgepakte demonstranten zegt hierover:

“Wat jammer dat het zo heeft moeten gaan. Wat er gisteravond is gebeurd heeft totaal niets te maken met de actie die we voerden. We probeerden de agent uit te leggen dat we door de plotseling opkomende regen onze bananen met flyers niet allemaal hadden kunnen uitdelen en daarom besloten deze op de terugweg naar de auto nog even op te delen. Uiteindelijk is de reden van arrestatie dat we ons identiteitsbewijs niet bij ons hadden! Het allerergste vond ik de huilende kids.”

Hoewel de actie teleurstellend eindigde, zijn er veel mensen geïnformeerd over het bestaan van het apenlaboratorium in Rijswijk.

Bron: Trouw ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde