De gemiddelde Canadees-Arctische zomertemperaturen waren de afgelopen eeuw op zijn hoogst sinds 44.000 jaar, en mogelijk zelfs wel sinds 120.000 jaar. Een nieuwe studie heeft dit aangetoond.

Baffin Island - temperaturen
Kust van Baffin Island | Foto: Wikimedia Commons

Nog nooit eerder zijn zulke hoge temperaturen in het meest noordelijke gedeelte van Canada waargenomen, zo verklaart Gifford Miller, onderzoeker bij de Universiteit van Colorado, Boulder. De studie van Miller is gepubliceerd in de wetenschappelijke uitgave Geophysical Researcher Letters.

“De opwarming die we nu waarnemen is buiten enige natuurlijke variabelen die we kennen en dit moet veroorzaakt zijn door broeikasgassen in de atmosfeer”, aldus Miller.

Miller’s studie is de eerste die aantoont dat de huidige Arctische temperaturen hoger zijn dan de piek uit het Holoceen, de naam voor het huidige geologische tijdperk, welke zo’n 11.700 jaar geleden begon. Gedurende deze zogenaamde piek was de straling van de zon 9 procent meer dan nu, volgens de studie.

Miller en zijn collega’s bestudeerden gasbellen, die diep in ijslagen zitten. Hierdoor konden de wetenschappers de temperaturen en neerslag van de afgelopen eeuwen reconstrueren. Zij combineerden dit met C-14 datering (een methode van radiometrische datering waarmee de ouderdom van organisch materiaal en ecofacten wordt bepaald met behulp van de isotoop koolstof-14) van stukken mos uit een gesmolten ijskap van het Canadese Baffin Island. Hun analyse toont aan dat deze planten minstens 44.000 en misschien zelfs 120.000 jaar gevangen hebben gezeten in het ijs. Deze data samenvoegend toont dit aan dat temperaturen in de regio mogelijk sinds 120.000 jaar niet meer zo hoog zijn geweest.

De opwarming van de Noordpool is al een eeuw aan de gang, maar de grootste temperatuurstijgingen begonnen pas in de jaren ’70, zo verklaart Miller.

“En vooral de afgelopen 20 jaar is de opwarming in dat gebied extreem geweest. Baffin Island is in zijn geheel aan het smelten en we verwachten dat alle ijskappen uiteindelijk totaal zullen verdwijnen, zelfs als de Noordpool niet nog meer opwarmt.”

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.