Bij een kwart van de Nederlandse veehouders ligt antibioticagebruik nog te hoog. De Diergeneesmiddelen autoriteit (SDa) vindt dan ook dat hun verbruikscijfers per direct omlaag moeten. Zij gebruiken beduidend meer antibiotica dan hun collega´s.

Megastal
Megastal varkens

Het gebruik van antibiotica heeft altijd sterk verschild per bedrijf en per diersector. Er zijn ook bedrijven die vrijwel geen antibiotica gebruiken. De veelgebruikers gebruiken afhankelijk van de diersector 4 tot 15 keer meer antibiotica dan gemiddeld. Dit enorme verschil is niet te verklaren vanuit de gezondheid van het dier.

26 juni publiceerde de SDa een rapport over het gebruik van antibiotica in de veehouderij in 2011. In mei kondigde de autoriteit ook al aan om dierenartsen die teveel antibiotica voorschrijven aan te pakken. Wanneer zij teveel blijven voorschrijven kan de SDa hun 1 op 1 contracten met de veehouders ontbinden. In de toekomst zullen dierenartsen ook tuchtrechterlijk aangepakt kunnen worden.

Veehouders die teveel antibiotica gebruiken worden gemeld binnen hun sector, bijvoorbeeld bij een productschap. Zij worden dan benaderd om een plan te maken om het antibioticagebruik op hun bedrijf te verminderen. Als ze hier niet aan meewerken kan de SDa er voor zorgen dat de producten van het bedrijf niet meer afgenomen worden. Uiteindelijk kan de autoriteit gegevens doorgeven aan de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit, die een onderzoek zal starten en een boete kan opleggen.

Het massale gebruik van antibiotica veroorzaakt een hoop resistentie bij bacteriën. Deze bacteriën komen terecht in het milieu en in de voedselketen, en uiteindelijk ook bij de mens. Behandeling van een resistente bacterie blijkt zeer lastig. Antibiotica voor dieren wordt wel minder verkocht. Uit cijfers van het Landbouw Economisch Instituut blijkt dat dit daalde van 495 ton in 2009 naar 338 ton in 2011.

Bron ©PiepVandaag.nl Gijsbert van Gils


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.