Vorig jaar werden schokkende beelden getoond van de afslachting van amoervalken in India. Elk jaar worden ongeveer 140.000 valken gevangen en gedood als zij op weg zijn van Centraal-Azië naar Oost-Afrika. Na het zien van de schokkende beelden kwamen vele natuurbeschermers direct in actie en met groot succes. Dit jaar is nog geen melding binnengekomen van een gedood dier.

Amoervalken
Amoervalk | Foto: Geetanjali Dhar (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Grootste slaapplaats van valken
De amoervalk, de oostelijke tegenhanger van de Europese roodpootvalk heeft één van de langste trekroutes van alle vogels, ongeveer 22.000 kilometer per jaar. Deze mooie vogel broedt in Azië en trekt via de Indische Oceaan naar zijn overwinteringsgebieden in Oost- en Zuid-Afrika. Op hun route naar het zuiden komen tienduizenden vogels bijeen rond een stuwdam in Nagaland, een gebied in Noordoost-India. Deze plek, waar de valken een dag of tien uitrusten alvorens zich te wagen aan de grote oversteek over de oceaan, wordt gezien als één van de grootste slaapplaatsen van valken ter wereld.

Verbod op de jacht
Ramki Sreenivasan, medewerker van Conservation India bracht vorig jaar oktober een bezoek aan het gebied. Hier zag hij hoe iedere dag zo’n 12.000 tot 14.000 vogels werden gevangen met netten. Na het verspreiden van het slechte nieuws kwamen Indiase vogelbeschermers direct in actie. Ook politie en boswachters deden mee. Gevangen vogels en netten werden in beslag genomen, maar ook dorpsoudsten werden bij de actie betrokken. Een goede zet, zo bleek later. De dorpsraden stemden in met het verbieden van de jacht. Jagers die toch doorgingen met het vangen van de valken kregen boetes van, omgerekend 50 euro. Een immens bedrag voor Indiase begrippen.

“Het is onze plicht om deze prachtige vogels te beschermen, terwijl ze op doorreis zijn door Nagaland en ze te behandelen als onze gewaardeerde gasten, in de ware Naga traditie van gastvrijheid”, aldus Neiphiu Rio, chief minister Nagaland.

De actie heeft grote impact gehad op de bevolking.

“Dit seizoen hebben wij nog helemaal geen gevallen van jacht of vogelvangsten gezien”, aldus Sreenivan.

Op dit moment zijn ongeveer een miljoen amoervalken in Nagaland en er wordt niet meer op ze gejaagd. Een mooi voorbeeld hoe natuurbeschermers en de lokale bevolking kunnen samenwerken om de natuur te beschermen.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven