Dolfijnen vinden mensen niet altijd zo leuk als we graag denken. Hoewel sommige ons gezelschap bewust opzoeken, zoals Fungie in de baai van Dingle, county Kerry, zwemt er bij een andere Ierse plaats, Doolin in county Clare, een dolfijn die haar territorium fel verdedigt en klaar is met alle belangstelling.

agressieve dolfijn
Tuimelaar | Foto: Bill Longshaw via Free Digital Photos

De Irish Whale and Dolphin Group (IWDG) waarschuwt mensen dolfijn Dusty met rust te laten. Via posters raadt de zeedierenbeschermingsorganisatie aan niet met de tuimelaar te zwemmen, nadat het dier meerdere mensen flink verwondde. Zo’n vijf mensen die werden aangevallen, moesten behandeld worden in het ziekenhuis. Eind juli ramde Dusty een vrouw die net uit zee op een pier wilde klimmen. Het dier stootte tegen de ruggenwervels van de vrouw, brak haar rib en beschadigde haar longen. Een aanval van Dusty kun je in dit filmpje bekijken, het dier is duidelijk geagiteerd.

Risico dierenwelzijn

Dolfijnen zijn vaak vriendelijk, maar ook enorm sterk. Het IWDG raadt zwemmen met dolfijnen sowieso af. Niet alleen vanwege het risico voor mensen, maar zeker ook voor het welzijn van de dieren zelf, die door regelmatig contact met mensen een verhoogde kans hebben op verwondingen of zelfs de dood. Het verhaal van dolfijn Beggar is hier een triest voorbeeld van. Bij ongeveer 80% van de interacties tussen mensen en wilde dolfijnen wereldwijd, overlijden de dieren uiteindelijk of raken ze ernstig gewond.

Afstand bewaren

Gaan mensen ondanks de waarschuwingen toch het water in, dan kunnen ze volgens het IWDG het beste afstand bewaren tot de dolfijn. Haar proberen te grijpen of achter haar aan zwemmen is uit den boze. Velen zeggen dat zij juist een geweldige ervaring hebben gehad door met Dusty te zwemmen en een band met haar hebben opgebouwd, zeker plaatselijke bewoners die haar al een tijd kennen. Het ziet er dan ook niet naar uit dat Dusty van nature niet dol is op mensen. Wellicht heeft zij een slechte ervaring gehad: in de zomer komen er veel dagjesmensen die niet weten hoe zij de signalen van de dolfijn moeten interpreteren. Waarom het dier dan toch langs de kust blijft hangen, is onduidelijk, maar ze verblijft al ruim twaalf jaar in dit gebied.

Het IWDG wil dat Dusty met respect behandeld wordt, en is bang dat als er vaker dingen misgaan het dier daar uiteindelijk de dupe van zal zijn.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde