De Afrikaanse bosolifant wordt net als de Afrikaanse savanneolifant met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit een studie van de Wildlife Conservation Society (WCS).  Deze olifant, die zijn oorsprong vindt in de jungle van het Congo Basin, haalt misschien de volgende generatie niet eens meer.

Afrikaanse bosolifant
Afrikaanse bosolifanten | Foto: MalayalaM via Compfight cc

Illegale ivoorhandel is al lange tijd een algemeen bekend en groot probleem in Afrika. Ivoor wordt gewonnen door stropers die de olifanten neerschieten, de dieren van hun slagtanden ontdoen en het dier voor dood achterlaten. Het ivoor wordt vervolgens gebruikt voor in sieraden of er worden bijvoorbeeld decoratieve voorwerpen van gemaakt.

Uit onderzoek blijkt dat het aantal Afrikaanse bosolifanten de afgelopen tien jaar met 62 procent is afgenomen. Doordat deze olifantensoort erg lange slagtanden heeft zijn zij erg geliefd bij stropers voor de illegale ivoorhandel. De slechte wetgeving in Afrika zorgt ervoor dat aan wapens komen kinderspel is wat de stroperij alleen maar in de hand werkt.

Tijdens het UN International Wildlife Summit in Bangkok waarschuwden wetenschappers voor de snelle afname, en voor een mogelijke uitsterving binnen een aantal jaren.

WCS wetenschapper en medeonderzoeker van de studie Fiona Maisels zegt dat de enige manier waarop de olifant te redden is als we internationaal allemaal samenwerken.

“Het is cruciaal dat we de wetgeving aanpassen wat betreft import en de verkoop van wildlife goederen. Door controle uit te oefenen en strengere maatregelen kunnen we de chronische corruptie aanpakken.”

Ook ligt er een educatieve rol voor veel landen.

“Er zou stevig geïnvesteerd moeten worden in het onderwijzen van het publiek en er alles aan doen om mensen duidelijk te maken waar ivoor vandaan komt en wat een verschrikkelijke achtergrond het heeft.”

De nare berichten over de gevolgen van de ivoorhandel stapelen zich op. De grote vraag is wanneer er nu eens echt iets gaat veranderen.

Bron ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk