Gisteren heeft een rechtbank in St. Petersburg besloten dat negen niet-Russische opvarenden van de Arctic Sunrise op borgtocht de gevangenis mogen verlaten. 

Greenpeace - borgtocht
Foto via Greenpeace

De gelukkigen zijn Camillia Speziale en Miguel Hernan Perez Orsi uit Argentinië, Ana Paula Alminhana Maciel uit Brazilië, de Nieuw-Zeelandse David John Haussmann, de Italiaan Cristian d’Alessandro, de Canadees Paul Ruzycki, de Fransman Francesco Pisanu, de Fin Sini Saarela en de Pool Tomasz Dziemianczuk.

Maandag kregen drie Russische actievoerders al te horen dat zij na betaling van de borgsom de gevangenis mochten verlaten. Eén lid van de bemanning, een Australier moet tot minstens 24 februari 2014 in zijn cel blijven.

Vandaag waren dan de Nederlanders Mannes Ubbels en Faiza Oulahsen aan de beurt. Ook zij kregen het verlossende woord te horen en komen op borgtocht vrij. [Bron]

Faiza’s message from the courtroom – Greenpeace Arctic 30

Borg

Dinsdag liet Greenpeace al weten het bedrag voor de borg bij elkaar te hebben, 45.000 euro per persoon. Er is inmiddels voor de drie Russen en de negen niet-Russen betaald en dat zal ook voor Oulahsen en Ubels gebeuren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt de vrijlating op borgtocht een positieve ontwikkeling:

“Maar het laat onverlet dat de twee Nederlanders nog steeds worden vervolgd.”

Nederland blijft inzetten op vrijlating en vertrek van schip en bemanning.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven