Rusland heeft de aanklacht van piraterij tegen de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise ingetrokken. De Arctic 30 wordt nu hooliganisme ten laste gelegd.

Free The Arctic 30 - piraterij
Foto via Greenpeace.nl

Het Russische persbureau Interfax meldde het nieuws gisterenavond. Wat voor gevolgen de nieuwe aanklacht heeft voor de 30 bemanningsleden is nog niet duidelijk. Volgens het Russische persbureau Ria Novosti betekent de nieuwe aanklacht goed nieuws. De aanklagers zouden zich soepeler opstellen, desalniettemin staat op hooliganisme nog steeds een gevangenisstraf van maximaal zeven jaar.

Greenpeace Nederland reageerde op Twitter:

 

 

Vladimir Choeprov van Greenpeace Rusland vindt de aanklacht nog steeds te zwaar:

”Beide aanklachten getuigen van een rijke fantasie en hebben niets met de werkelijkheid te maken.”

Nederland startte twee weken geleden een arbitrageprocedure om de bemanning van de onder de Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise onmiddellijk vrij te krijgen. Hierop reageerde Rusland echter niet. Inmiddels is Nederland afgelopen maandag naar het Zeerechttribunaal in Hamburg gestapt om een spoedprocedure af te dwingen. Rusland liet daarop weten het Tribunaal niet te erkennen als het gaat om conflicten die de soevereiniteit van het land aantasten.

Greenpeace maakte een overzicht van de feiten over de Arctic 30.

Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl