Het dier dat afgelopen vorige week werd doodgereden is volgens Naturalis met 98% zekerheid een wolf. Het gaat om een vrouwtje van 2 tot 3 jaar oud.

Europese wolf - een wolf
Foto: Tambako the Jaguar via Compfight cc

Naturalis voerde de autopsie op het dier uit en constateerde dat de structuur van de vacht, de schedel, de bouw van de poten en de opbouw van het gebit van dit dier typisch zijn voor een wolf.

DNA-onderzoek uitgevoerd door zowel Naturalis als het Duitse Senckenberg Instituut moet met 100% uitsluitsel opleveren of het daadwerkelijk om een wolf gaat. Dit zou een historisch moment betekenen aangezien het dan voor het eerst in 150 jaar zou zijn dat een in het wild levende wolf op Nederlandse bodem is gevonden. Wrang is het dat het dier niet meer in leven is.

In Duitsland wordt onderzocht of het DNA overeenkomt met dat van één van de 20 roedels wolven die in Duitsland leven. Het gaat nog zeker 15 dagen duren voordat deze resultaten bekend zijn.

”We weten dat er in Nederland een fokker is die wil dat zijn honden zoveel mogelijk op een wolf lijken, maar dat zijn hele dure dieren die zeker gechipt worden. Ook heeft in het afgelopen weekeinde geen enkele fokker, dierentuin of natuurbeheerder in ons deel van Europa de vermissing van een wolf gemeld”, aldus Steven van der Mije, collectiebeheerder van bij Naturalis.

De wetenschappers van Naturalis en ARK Natuurontwikkeling denken dat de doodgereden wolf is weggezworven van een Duitse roedel. Het is normaal dat jonge wolven hun familie verlaten. Vaak gaan deze dieren als verkenner op zoek naar een geschikte plek voor een nieuwe roedel.

Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl