Genetisch gemodificeerd (GM) voedsel is niet zonder meer veilig voor mensen zo vinden ook 85 Britse wetenschappers. Zij slaan dan ook nu de handen ineen om alle uitspraken van biotechbedrijven, zoals Monsanto, en de Britse overheid, die het tegendeel beweren openlijk te bevragen en te betwisten.

Monsanto - biotech
Monsanto-vestiging in Enkhuizen | Foto: Karen Eliot via Wikimedia Commons

De Britse secretaris van milieu, Owen Paterson, die verantwoordelijk is voor het voedsel- en agrarisch beleid, is samen met de biotechindustrie een enorme pr-campagne gestart om de (sceptische) publieke opinie te beïnvloeden.

Wereldvoedselprobleem

Deze campagne is gebaseerd op de verzekering dat gemodificeerd voedsel veilig is voor de consument en dat inzet van gemodificeerde gewassen de manier is om het hoofd te kunnen bieden aan het wereldvoedselprobleem.

Voorstanders van genetisch gemodificeerde gewassen claimen dan ook dat deze veilig zijn voor het milieu en tevens kunnen worden ingezet als voedsel voor vee. Dit terwijl verscheidene studies al hebben laten zien dat wanneer dieren zich ermee voeden, dit gezondheidsproblemen kan opleveren, zoals allergieën, ontstekingen van interne organen en zelfs kanker.

Verklaring

De groep wetenschappers heeft nu gezamenlijk een verklaring ondertekend met de conclusie:

“De geclaimde veiligheid met betrekking tot GM organismen bestaat niet.”

De meeste onderzoeken die positieve conclusies onderschrijven zijn gefinancierd en uitgevoerd door grote biotechbedrijven zoals Monsanto, die miljoenen geïnvesteerd hebben om de wereld zo ver te krijgen zich te voeden met hun gewassen.

Professor Brian Wynne van de universiteit van Lancaster zegt:

“Er is geen overtuiging bij wetenschappers dat GM gewassen en voedsel veilig zijn voor milieu en gezondheid en het is misleidend en onverantwoordelijk te claimen dat die er wel is. Vele vragen blijven onbeantwoord en meer vragen duiken op naar aanleiding van onderzoeken van onafhankelijke wetenschappers.”

Verenigde Staten

Paterson op zijn beurt refereert graag naar de situatie in de Verenigde Staten, die volgens hem bewijst dat GM geen risico voor de gezondheid met zich meebrengt. Hij claimt dat mensen daar al bijna 20 jaar in volledige veiligheid gemodificeerd voedsel consumeren. Tegenstanders van GM zijn volgens hem ‘wicked’ (slecht).

Bron ©PiepVandaag.nl