Het aantal diervriendelijke aanbiedingen in de folders van supermarkten is in 2011 met 34% gestegen ten opzichte van 2010. Dit blijkt uit de cijfers van de Wakkere Winkelaar, de wekelijkse nieuwsbrief van Wakker Dier met de diervriendelijkste aanbiedingen van de grote supermarkten. Vooral C1000 maakte grote stappen. Zij hadden in 2011 bijna 2,5 keer zoveel vegetarische en biologische aanbiedingen als in 2010. Dirk/Bas/Digros is veruit koploper met gemiddeld 2 diervriendelijke aanbiedingen per week. Overigens is er nog veel werk te doen, want alleen al in de kerstfolders van 2011 stonden meer aanbiedingen met kiloknallervlees en industriezuivel dan alle diervriendelijke aanbiedingen in het hele jaar. 

34% groei diervriendelijkere aanbiedingen
Wakker Dier vergeleek de aanbiedingen van de 7 supermarkten die zowel in 2010 als in 2011 door de Wakkere Winkelaar werden gevolgd. Dit zijn de Albert Heijn, C1000, Dirk/Bas/Digros, Jumbo, Plus, Spar en Super de Boer. Gezamenlijk hadden deze supermarkten 393 diervriendelijke aanbiedingen in 2011 vergeleken met 294 in 2010, een toename van 34%. De stijging werd vooral veroorzaakt door een verdubbeling van het aantal aanbiedingen van biologisch vlees, en een flinke toename met aanbiedingen van biologische melk.

Bron: Wakker Dier

Onder diervriendelijke aanbiedingen verstaat Wakker Dier: vleesvervangers, biologisch vlees, zuivel en eieren (met EKO-keurmerk) en producten met 2 of 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming..

De Wakkere Winkelaar
De Wakkere Winkelaar is onderdeel van de anti-kiloknallercampagne van Wakker Dier. Elke week ontvangen 20.000 consumenten deze gratis digitale ‘folder’, met daarin de diervriendelijke aanbiedingen van de tien grootste supermarkten. Decennialang hebben supermarkten geconcurreerd met goedkoop vlees. Hierdoor kregen de dieren het steeds slechter en boeren moesten schaal vergroten tot megastalformaat om nog rond te kunnen komen. De Winkelaar is het beste consumentenwapen tegen het gestunt met goedkoop vlees.

Lees hier meer over de Winkelaar in 2012.

Bron: Wakker Dier